Jaya Pelupessy wint Steenbergen Stipendium 2013

Op 16 oktober is het Steenbergen Stipendium, een prijs voor jonge fotografen in Nederland, toegekend aan Jaya Pelupessy (afgestudeerd aan de HKU). De publieksprijs gaat naar Kyle Tryhorn (afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie).

Uit het persbericht van het Nederlands Fotomuseum:

‘Met het project Another Observer: How Real is Real zet Pelupessy zich neer als een intrigerend onderzoeker van het medium fotografie, waaraan het wetenschappelijke principe dat iedereen de werkelijkheid anders ervaart ten grondslag ligt. Binnen het project experimenteert hij met zowel de weergave van objecten als de technische mogelijkheden die de fotografie biedt.’

Sinds 1998 maken jaarlijks vijf studenten kans op de stimuleringsprijs van 5000 euro. Tevens is hun werk te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. De selectie wordt gemaakt tijdens de afstudeerpresentaties van de kunstacademies.

De jury, bestaand uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Koen Hauser (fotograaf) en Hans Gremmen (grafisch ontwerper), ziet in het werk ‘Another Observer’ van Pelupessy de absolute winnaar. Over de ruimtelijke installatie waar waandenkbeelden worden gekoppeld aan het realisme van de fotografie, oordeelt de jury: ‘Uit het werk blijkt een nieuwsgierigheid en drang tot mateloos experimenteren en analyseren. De manier waarop het werk is gepresenteerd toont een zeer doordachte professionele houding. Pelupessy durft mystiek en toeval bepalend te laten zijn. Het werk nodigt echt uit tot kijken, en blijven kijken. Daarmee bewijst de maker zich een talentvol beeldmaker.’

photoq-kyle-tryhorn-steenbergen

Bezoekers van het Nederlands Fotomuseum konden in de tentoonstellingsruimte hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een meerderheid van de stemmen ging naar het werk Yours to Discover van Kyle Tryhorn van de Gerrit Rietveld Academie. In zijn werk, een installatie van watervallen, onderzoekt Tryhorn de verschillende manieren waarop men het bezit en de ervaring van de sublieme natuur kan weergeven, kwantificeren en indelen.

Het werk van de winnaars en de genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2013 is nog tot en met 3 november te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Naast de twee winnaars zijn dat:
– Sascha Landshoff | The Trout, the Rooster and the Lamb | Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
– Jan Rosseel | Belgische Herfst | Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
– Nina Vossen | Toen ik ontwaakte was iedereen duizend stappen verder | AKV St. Joost

De Steenbergen Stichting werd in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Exakta.

De stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan fotografietalenten. Het Stipendium voor fotografie bestaat sinds 1998. Het werk van de genomineerden wordt jaarlijks gepresenteerd in een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

jayapelupessy.com
www.kyletryhorn.com