Jean-Louis Godefroid (60) overleden

Afgelopen zaterdag is in Brussel de fotograaf en curator Jean-Louis Godefroid overleden. Als oprichter en directeur van het centrum Contretype speelde hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de kunstzinnige fotografie in België en het buitenland.
Godefroid is in 1952 geboren in Charelroi en studeerde begin jaren zeventig af als beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelde zich verder als fotograaf en maakte een aantal exposities.

In 1978 richtte hij in Brussel Contretype op, een kunstcentrum voor de productie en verspreiding van auteursfotografie, zoals de instelling het omschrijft. Contretype is niet alleen een expositieruimte, maar ook een plek voor artists-in-reseidence. Bovendien geeft Congtretype boeken uit en organiseert men conferenties over fotografie.

Tot de kunstenaars die een tijdlang in Contretype verbleven horen Bernard Plossu, J.H. Engström, André Cepeda, Chantal Maes en Satoru Toma.

Godefroid werkte als auteur mee aan boeken als Eaux vives, peaux mortes (2012), Satoru Toma – Ask the Cat (2011) en Le dernier carré : Photographies 1994-2010 (met foto’s van Daniel Desmedt).

Godefroid laat zijn echtgenote en hun zoon na. Vrijdag 12 april is er om 9 uur een afscheidsbijeenkomst in het crematorium van Brussel, aan de Avenue de Silence 61 (1180 Ukkel).

In 2006 publiceerde het platform Euro Correspondent een artikel over het 25-jarig bestaan van Contretype: Against the grain

www.contretype.org