Jean Ruiter overleden

Afgelopen dinsdag is de beeldend kunstenaar Jean Ruiter overleden. Longkanker werd hem fataal. Ruiter is vooral bekend om zijn monumentale fotowerken die een verbintenis leggen tussen belangrijke momenten in de kunstgeschiedenis en de huidige tijd. ‘Ruiter is more interested in borrowing classic images to offer ironic commentary on the present,’ zoals Jonathan Green, directeur van het UCR/California Museum of Photography het omschreef.
Jean Ruiter is in 1942 geboren in Amsterdam. Hij was een man met grote visies. In het buitenland, met name de Verenigde Staten, was hij bekender en vond hij meer erkenning dan in Nederland.

Tot zijn bekendste werken hoort de serie Cathedrals In The Desert, foto’s van coulisse-achtige bouwsels in de Amerikaanse woestijn.
Bekijk dit werk bij het UCR/California Museum of Photography

Later gebruikte Jean Ruiter de woestijn als achtergrond voor zijn New American Landscapes, waarin hij goedkope plastic spullen een plek in het landschap gaf.
Dit werk is onder meer tentoongesteld bij Noorderlicht

De fameuze fotosite ZoneZero toont Ruiters serie The nudes of Hantonville

En de website www.nearbycafe.com heeft een slideshow met werken uit zijn serie Charcoals, waarvoor hij bekende beelden terugbracht tot vormen in houtskool en die fotografeerde.