Jeffrey, het portret van een zachtmoedige neo-nazi

Drie jaar lang volgde fotograaf Jasper Groen de Belgische tiener Jeffrey.
Jeffrey evolueerde in die periode van breakdancer tot neo-nazi en vervolgens tot Vlaams nationalist. De foto’s worden nu geëxposeerd en werden samengebracht in een boekje.

Aanvankelijk danste hij in zogenaamde battles met en tegen zwarte jongens. Er ontstond ruzie over zijn uiterlijk en één van die jongens zette hem een mes op zijn keel. De volgende dag werd Jeffrey skinhead. Hij hulde zich in Lonsdale-kleding, liet een fors Duits kruis op zijn borst tatoeëren en bezocht nazi-chatboxen.

In de inleiding omschrijft VN-redacteur Harm Ede Botje Jeffrey als zachtmoedig, hij is tegen elke vorm van geweld. Er zijn teveel buitenlanders en te weinig banen in België, volgens Jeffrey. Daarom zoekt hij nu zijn heil bij het Vlaams Belang (het voormalige Vlaams Blok), de conservatieve rechts-radicale partij, die bij de vorige verkiezingen in Antwerpen veruit de meeste gemeenteraadsleden behaalde.

Uit de foto’s blijkt dat de fotograaf het volledige vertrouwen van de familie had. Jeffrey’s vader en moeder laten zich volstrekt ontspannen fotograferen en Groen kon in alle rust opnamen maken in de slaapkamer van Jeffrey en zijn vriendin Karen.

Jasper Groen (1974) werkte aanvankelijk als journalist. De laatste jaren concentreert hij zich echter volledig op de fotografie. Zijn interesse gaat vooral uit naar het uiterlijk en de situatie van jongeren in binnen- en buitenland. Zo fotografeerde hij ‘Gothic Lolita’s’ in Tokio, een serie die in de Nieuwe Revu werd gepubliceerd. De foto’s van Jeffrey verschenen vorig jaar oktober in Vrij Nederland.

Groen kwam Jeffrey tegen toen hij zestien was en heeft hem vervolgens om de drie, vier maanden gefotografeerd. Het is een intiem en genuanceerd document geworden, zeer dicht op de huid van de hoofdpersoon. De werkloze Jeffrey liet zich overal opvallend ‘naturel’ fotograferen en straalt eerder berusting dan agressiviteit uit.

Han Schoonhoven

Jeffrey
fotografie: Jasper Groen
tekst: Harm Ede Botje
paperback, 24 bij 16 cm, 20 foto’s in fullcolor
uitgave in eigen beheer
prijs: 10 euro

•Zie voor meer beelden uit Jeffrey: www.jaspergroen.com

Een aantal foto’s uit dit project hangt tot en met 23 augustus in de bibliotheek van het Amsterdamse fotografiemuseum Foam
www.foam.nl