Jeroen van Bergen verkoopt ruim 700 duizend hockey-foto’s

Jeroen van Bergen (1962) heeft zijn carrière als sportfotograaf trouw gezworen aan de hockey. Zijn eerste wedstrijdfoto nam hij in 1980 in Nijmegen. Nu, zo’n dertig jaar later, verkoopt hij zijn gehele oeuvre aan de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Het gaat om ruim 700.000 beelden die de KNHB naar eigen zeggen koopt vanwege de grote historische waarde. Binnenkort maakt de KNHB bekend hoe het archief (via internet) toegankelijk wordt gemaakt voor zowel het publiek als de (inter)nationale media.
Van Bergens eerste foto werd gepubliceerd in de toenmalige KNHB-uitgave Hockey Sport. Andere opdrachten volgden snel. Het door Elsevier uitgegeven boek ‘Hockey, Leerplan voor de Complete Hockeyer’ betekende zijn grote doorbraak. Voor dit boek bezocht hij samen met wijlen Wim van Heumen hockeywedstrijden wereldwijd.

Sinds 1986, als geaccrediteerd fotograaf bij de Wereldkampioenschappen in Amstelveen en Engeland, heeft Van Bergen geen enkele grote wedstrijd gemist. Dat jaar trad hij als staffotograaf in dienst bij de Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG), de nieuwe uitgever van Hockey Sport.

Tot en met 2008 heeft hij van alle WK’s, EK’s, Champions Trophy’s en Olympische Zomerspelen beeldverslag gedaan. Hij gaf er de brij aan, althans als actief fotograaf, toen Hockey Magazine veranderde in HOCKEY.NL. De vorig jaar gehouden Olympische Zomerspelen in Beijing was zijn laatste grote, serieuze klus.

Wordt vervolgd met een interview met Van Bergen.