Jerry Lampen dubbel winnaar bij Zilveren Camera

Reuters-fotograaf Jerry Lampen is de grote winnaar in Nederlands belangrijkste wedstrijd op het gebied van fotojournalistiek. Hij ontvangt de Zilveren Camera 2003 voor de beste nieuwsfoto en hij is uitverkoren tot Fotojournalist van het jaar 2003. Lampen maakte zijn winnende foto eind maart aan het begin van de oorlog in Irak, in de buurt van Basra. ‘Een beeld dat uitdrukking geeft aan de onzekerheid en chaos van dat moment,’ aldus de jury. Met een compleet overzicht van zijn werk van vorig jaar won Lampen, sinds 1990 werkzaam voor Reuters, ook nog de Fotojournalist van het Jaar: een eer die hem in 2001 al eens werd toebedeeld.
‘Lampen is geconcentreerd op de actie en legt die vast in een zuivere en realistische beeldtaal met een geweldige impact,’ aldus deze jury.
De Canonprijs 2003, een aanmoediging voor jonge fotojournalisten is uitgereikt aan Joël van Houdt (22) die met name in Trouw publiceert.
PhotoQ-chroniqueur vanuit Bagdad Geert van Kesteren won de eerste en tweede prijs in de categorie Buitenland Series.
Meer bij www.zilverencamera.nl
De jury van de Zilveren Camera kraakt enkele harde noten: fotografen sturen slecht materiaal in, opdrachtgevers die geen opdrachten geven.
Praat mee op PhotoQ: Hoe goed is de Nederlandse fotojournalist ?