Jim Goldberg winnaar van Cartier-Bresson Award 2007

De tweejaarlijkse prijs van de Fondation Henri Cartier-Bresson is dit keer toegekend aan de Amerikaanse fotograaf Jim Golberg. Hij krijgt de prijs voor zijn project ‘The New Europeans’, de documentaire over immigranten waaraan hij sinds 2004 werkt.
Jim Goldberg (Verenigde Staten 1953), is woonachtig in San Francisco. Vanaf 2002 is hij verbonden aan het fotografencollectief Magnum. Zijn langlopende projecten zijn gebundeld in boeken als Rich and Poor (1977-1985), waarin hij het leven van Amerikanen in upper-class huizen spiegelt aan dat van hun landgenoten in haveloze hotels en Raised by Wolves (1985-1995) over straatboefjes in Los Angeles en San Francisco.

Het prijsbedrag bedraagt 30.000 euro. Achttien maanden na de uitreiking presenteert de winnaar zijn werk in de expositieruimte van Fondation Henri Cartier-Bresson in Parijs. Bij die tentoonstelling zal ook een catalogus verschijnen. De jury van deze editie bestond onder andere uit Marloes Krijnen, directeur van het Amsterdamse Foam.

Deze prijs stelt Goldberg in staat om de landen te bereizen waaruit de immigranten en vluchtelingen afkomstig zijn. De komende periode gaat hij op zoek naar de bron van de verhalen in Irak, Somaliƫ, Soedan, Palestina, Afghanistan en De Filippijnen.

De eerdere edities van deze prijs werden gewonnen door Chris Killip (1989), Josef Koudelka (1991), Larry Towell (2003) en Fazal Sheikh (2005).