Joan Fontcuberta wint Hasselblad Award 2013

De Catalaanse fotograaf Joan Fontcuberta is de ontvanger van de 2013 Hasselblad Foundation International Award in Photography, voor een bedrag van één miloen Zweedse kronen (circa 110.000 euro). Op 25 oktober 2013 zal er een tentoonstelling openen op het Hasselblad Centrum van Goteborg Museum of Art, in Zweden. Op diezelfde dag zal de Hasseblad Stichting een symposium organiseren en zal er tevens een boek verschijnen over het werk van Joan Fontcuberta, uitgegeven door Mack.


Het citaat van de stichting met betrekking tot de beslissing om de 2013 prijs toe te kennen aan Joan Fontcuberta luidt als volgt:
‘Joan Fontcuberta is een van de meest inventieve en hedendaagse fotografen. Met een dertigjarige prestatie van voortdurend onderzoeken en bevragen van het medium fotografie. Zijn werk wordt gekenmerkt door originele en speelse conceptuele benaderingen die in het bijzonder fotografische conventies onderzoeken, de wijze van vertegenwoordiging en de bewering van waarheid. Hij daagt concepten van de wetenschap en fictie uit in interdisciplinaire projecten die zich uitstrekken tot ver buiten de galerieruimte. Naast zijn fotografische praktijk, heeft Joan Fontcuberta de capaciteiten als schrijver, docent en curator en is erg inspirerend voor de jongere generatie’.

De jury bestond dit jaar uit:
Ute Eskildsen (voorzitter), Professor – Hoofd van de afdeling fotografie, Museum Folkwang, Essen, Duitsland tot 2012.
?Thomas Joshua Cooper, Professor, fotografie afdeling, Glasgow School of Art, Glasgow, Groot-Brittanië.
Marcel Feil, Adjunct-directeur Artistieke Zaken, Foam Amsterdam, Nederland.
?Agnès Sire, Directeur, Foundation Henri Cartier-Bresson, Parijs, Frankrijk.

Hasselblad Foundation: werk van Joan Fontcuberta