Joe McNally biecht helpende hand op

De Amerikaanse fotograaf Joe McNally doet het ook, of laat het doen: kleine ongerechtigheden wegwerken met Photoshop. Erg of niet, het kwam boven water doordat de bewerkte foto in het magazine Sports Illustrated een helpende hand niet liet zien, terwijl dezelfde foto op de website van het blad wel een hand toonde.
Het gaat om een portret dat McNally maakte van de Olympische kampioene Shawn Johnson uit Iowa. Die staat is bekend om zijn enorme maisvelden en dat bracht de redactie van Sports Illustrated op het idee om haar te laten portretteren op een evenwichtsbalk in het graan. Bij het maken van de foto wordt McNally geholpen bij het vasthouden van de balk door zijn assistenten en de eigenaar van het maisveld. De hand is van één van hen. De fotograaf weet niet meer van wie.

De kwestie is elf maanden geleden al gesignaleerd op de website Photoshopdisasters. Maar pas afgelopen week reageerde Joe McNally op zijn weblog. Wie zijn verhaal leest, krijgt een interessante blik in de dagelijkse gang van zaken bij de grote namen in de journalistiek: productiedwang leidt tot enorme haast en dan gaat er wel eens wat mis.

Bovendien stond McNally bij het maken van de foto ook meteorologisch onder zware druk: de donkere wolken zorgen voor een perfecte achgtergrond, maar zijn de voorbode van harde wind en regen. Veel tijd om de foto te maken was er dus niet. Sterker nog: de fotograaf werd kletsnat in een plensbui.

De gewraakte foto is intussen overigens vervangen op de site van Sports Illustrated.

Joe McNally: Joe’s Version of “Children of the Corn”

De foto op Photoshopdisasters