Joël van Houdt overleeft meevaren op asielboot naar Australië

De Amerikaanse verslaggever Luke Mogelson en de Nederlandse fotograaf Joël van Houdt hebben ternauwernood een tocht overleefd op een boot met asielzoekers die probeerden Australië te bereiken. Na drie dagen varen zijn ze opgepikt door de Australische kustwacht.

De 59 opvarenden zijn naar Christmas Island gebracht, de plek waar de Australische autoriteiten een detentiecentrum hebben ingericht voor asielzoekers uit Aziatische landen. Christmas Island ligt circa 500 km ten zuiden van Java en 2600 km van de West-Australische kuststad Perth.

De kustwacht ging op zoek naar de boot nadat een van de passagiers – voor zover bekend niet de journalisten – telefonisch contact had gevonden met de Australische autoriteiten en smeekte om water.

Van Houdt en Mogelson mochten gelijk door naar Australë omdat ze over een geldig paspoort beschikken, een genoegen dat de overige opvarenden niet mochten smaken, evenmin als de twee Indonesische bemanningsleden. De verslaggever en fotograaf wilden met een reportage vastleggen hoe graag Afghaanse asielzoekers naar Australië willen.

Van Houdt en Mogelson zijn volgens de Australische nieuwsberichten behoorlijk verbrand in de zon. Ze konden na de grenscontrole overnachten in de Mango Tree Lodge. In een tweet liet Van Houdts vriendin Amie Ferris-Rotman weten dat het duo de eerste journalisten zijn die per asielboot naar Ausdtralië reisden.

Het avontuurlijke nieuws trekt veel aandacht in Australië waar de verkiezingscampagne op dit moment voor een groot deel in het teken staat van het stopzetten van de vluchtelingenstroom uit Aziatische landen.

Joël van Houdt, al jaren werkend en wonend in Afghanistan, maakte eerder een spannende oversteek met migranten. In 2008 knalde een boot waarmee Afrikanen van Marokko naar Europa reisden op de rotsen van het Spaanse eiland Lanzarote. De belangrijkste foto uit de serie leverde Van Houdt bekendheid en prijzen op. Die trip leidde ook tot de tentoonstelling Entering Europe

ABC Australia: Two foreign journalists arrive on an asylum seeker boat after three days at sea
The Age: Two journalists arrive in Australia on asylum seeker boat
De Indonesische nieuwssite Kompas: Sepasang Jurnalis Klaim sebagai yang Pertama di Perahu Pencari Suaka