Johannes Vermeer Prijs voor Erwin Olaf

Erwin Olaf is dit jaar de ontvanger van de Johanne Vermeer Prijs, een staatsprijs bestaande uit een bedrag van 100 duizend euro dat voor een speciaal project moet worden aangewend. De prijs wordt toegekend voor Olafs gehele oeuvre.
De Johannes Vermeer Prijs, staatsprijs voor de kunsten, is in 2009 voor het eerst uitgereikt aan operaregisseur Pierre Audi. In 2010 ging de prijs naar Alex van Warmerdam. De prijs is in 2008 ingesteld door de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk (PvdA), om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren.

In een persbericht lezen we verder:

Erwin Olaf (Hilversum, 1959) werd in de jaren tachtig bekend met zijn series Squares en Chessmen. Voor Chessmen ontving hij de prijs voor Europese fotografie. In de jaren negentig maakte Olaf verschillende andere vrije series, waaronder Fashion Victims en Royal Blood. Vooral zijn vroege werk is gedurfd en provocerend, met naakten en bondagekleding. In de latere series Hope en Grief komen vooral de kwetsbaarheid en eenzaamheid van de mens naar voren. Naast deze vrije series werkte Olaf aan commerciële opdrachten voor onder meer Levi’s, Microsoft en Nokia. Recentelijk portretteerde Olaf Prinses Máxima ter gelegenheid van haar 40e verjaardag.

De jury van de prijs bestaat uit Victor Halberstadt (voorzitter), Judith Belinfante, Janine van den Ende, Hans Goedkoop en Paul Schnabel. Zij prijst Erwin Olaf voor zijn omvangrijke en unieke werk en zijn vermogen telkens weer nieuwe wegen in te slaan. Hij heeft dat volgens de jury laten zien in zowel zijn vrije als zijn commerciële werk. Volgens de jury is Olaf ‘de auteur geworden van een oeuvre, dat passie voor het vak uitstraalt, uitzonderlijk rijk is in zijn beeldkwaliteit en beweeglijk blijft in zijn ontwikkeling.’

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven. Olaf is de derde laureaat van de Johannes Vermeer Prijs. In 2010 werd de prijs toegekend aan regisseur Alex van Warmerdam, in 2009 aan operaregisseur Pierre Audi.

De feestelijke uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs vindt plaats op maandag 31 oktober 2011 in Het Prinsenhof in Delft.

www.johannesvermeerprijs.nl

www.erwinolaf.com