John Coplans (83) overleden

De Amerikaanse kunstenaar, museumdirecteur en fotograaf John Coplans is donderdag overleden in een ziekenhuis in Manhattan. De laatste twintig jaar maakte hij naam met foto’s die hij maakte van zijn ouder wordende lichaam.
Coplans is geboren in Londen in 1920. Hij had een hekel aan school en deed zijn kennis vooral op door het lezen van boeken. Zijn vader, een arts, leerde hem beeldhouwen en fotograferen. Na acht jaar dienst in het Britse leger besloot hij als kunstenaar door het leven te gaan. In de jaren vijftig maakte hij abstracte schilderijen.

In 1960 verhuisde hij naar San Francisco, waar hij zich toelegde op kunstkritiek en curatorschap. Hij was mede-oprichter van het blad Artforum. Coplans was de eerste die een grote tentoonstelling van Roy Liechtenstein in een museum organiseerde.

In 1978 werd hij directeur van het Akron Art Institute. Hij combineerde dat werk met het maken van foto’s van zijn eigen lichaam. Zoals de New York Times omschrijft: ‘Ze combineren elementen van documentaire fotografie en performance-kunst, waarbij het lichaam onverbiddelijk en nauwkeurig wordt gestudeerd.’

De fotoboekhandel Photo-Eye in Santa Fe biedt een blik in een van zijn boeken: A Body (klik op BookTease).