John Stanmeyer wint World Press Photo 2013, Carla Kogelman Nederlandse winnares

De Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer is de winnaar van de World Press Photo of the Year 2013, met een foto die hij maakte van Afrikaanse migranten die na aankomst in Djibouti met hun mobiele telefoon verbinding zoeken met een goedkope provider in buurland Somalië. De Nederlandse Carla Kogelman wint eerste prijs in de categorie Observed Portraits Series met haar reportage Ich bin Waldviertel. De Duitse Volkskrant-fotograaf Julius Schrank wint de eerste prijs in de categorie Daily Life Singles met een foto van Kachin-rebellen in Birma.

Tijdens de persconferentie gaf voorzitter Gary Knight diplomatiek aan dat de jury van dit jaar koos voor beelden die voorbij het cliché gaan. ‘We wilden geen statement over fotografie maken,’ zei hij, maar ook: ‘We eindigden met discussiëren over wat World Press Photo tot nu toe is geweest en wat het zou kunnen worden.’ Zo kwam de jury tot een opmerkelijk groot aantal beelden die niet gelijk prijs geven waar het verhaal over gaat; en die veel ruimte overlaten aan de kijker.

Na het bekijken van de tienduizenden inzendingen – en met eerdere jury-ervaringen bij  World Press Photo de afgelopen tien jaar –  trok Knight nog twee conclusies:
• de beste fotografie is het afgelopen decennium steeds beter geworden
• de diepte in het werk is minder geworden, er is minder te kiezen uit verhalen die er toe doen en die dat interessant in beeld brengen.

Waldviertel - Foto Carla Kogelman
Waldviertel – Foto Carla Kogelman

Carla Kogelman was bij de persconferentie van vrijdagmiddag aanwezig op uitnodiging van de organisatie, maar hoorde pas bij de toelichting dat ze tot de winnaars behoort. Ze kreeg de eerste gelukwensen van juryvoorzitter Knight: ‘Absoluut mooi en goed geobserveerd.’ Het leverde applaus op van de aanwezige journalisten en vreugdetranen bij de fotografe, die eerder al bij de Zilveren Camera en de SO Award in de prijzen viel.

Kachin-rebellen, Birma - Foto Julius Schrank
Kachin-rebellen, Birma – Foto Julius Schrank

Julius Schrank, de Duitse fotograaf die veel voor de Volkskrant werkt, zag zijn moeite beloond om naar rebellengroep in en rond Birma te gaan. Gary Knight over deze foto: ‘Eenvoudig en mooi. Je ziet een groot aantal menselijke contacten in dit beeld.’

Alle winnaars en extra informatie: www.worldpressphoto.org