Jonge fotojournalisten winnen prijzen in Duitsland

Tijdens het Lumix Festival For Young Photojournalism in Hannover zijn er afgelopen weekend verschillende prijzen uitgedeeld. De Amerikaan Peter van Agtmael was de winnaar van de Freelens Award voor zijn werk Disco Night Sept 11. De The Lumix Multimedia Award ging naar Ilvy Njiokiktjien voor haar multimedia project Afrikaner Blood.
Het Lumix Festival wordt georganiseerd door de opleiding fotojournalistiek en documentaire fotografie van de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen en Kunsten in samenwerking met de Duitse fotojournalistenvereniging Freelens. Naast de prijsuitreikingen bestaat het festival onder andere uit tentoonstellingen, portfolioreviews en lezingen van internationale fotografen.

Peter van Agtmael ontving de Freelens Award een een bedrag van 10.000 euro voor zijn serie Disco Night Sept 11, een serie die gaat over aan de ene kant de naïeve fascinatie voor oorlog die hij als kind altijd had, en aan de andere kant de wreedheid van de oorlog die hij later ondervond als oorlogsfotograaf in Irak en Afghanistan.

Ilvy Njiokiktjien ontving de multimedia award voor haar project Afrikaner Blood, een verhaal over een groep Afrikanen die nog steeds in apartheid gelooft en over hoe deze haat er bij jonge mannen wordt ingestampt.

Rémi Ochlik, die tijdens het fotograferen is omgekomen, won de HAZ Audience Award. Bharat Choudhary, Tomas Lazar, Sebastian Liste, Christopher Capozziello en Maisie Crow kregen allen een eervolle vermelding.

Fotofestival Hannover: Lumix Fotofestival For Young Photojournalism