Jongens? Meisjes?

Tot en met 3 januari 2010 is in het Nationaal Onderwijsmuseum de tentoonstelling Jongens en meisjes te zien met portretten die Annie van Gemert maakte van jonge mensen met als rode draad dat het verschil tussen man en vrouw niet altijd even duidelijk is.
Bekijk een aantal foto’s in: PhotoQ’s multimedia

Uit het persbericht:

Tussen 2003 en 2009 fotografeerde Annie van Gemert 30 jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens. Deze kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar zijn gedurende vijf jaar herhaaldelijk gefotografeerd tijdens hun ontwikkeling. De foto’s laten het natuurlijke proces van veranderen zien voor en tijdens de puberteit. Bij de stoere meisjes worden de vrouwelijke kanten duidelijker, bij de zachte jongens worden de mannelijke kenmerken zichtbaarder.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling zijn de portretten van de jongens en meisjes te zien, waarbij de groeiprocessen zichtbaar zijn. De bedoeling is dat de kijker door de fotografische portretten vraagtekens zet bij het verwachtingspatroon van uiterlijke kenmerken en lichaamstaal van jongens en meisjes.

Fotoboek
Het fotoboek Jongens en meisjes wordt in het Nationaal Onderwijs op 4 september gepresenteerd. In dit fotoboek zijn de fotografische veranderingsprocessen zichtbaar van de kinderen. In persoonlijke verhalen vertellen de kinderen hoe ze op zichzelf terugkijken met betrekking tot de veranderingen en hun persoonlijke ontwikkeling gedurende de afgelopen jaren. Er wordt niet over de kinderen geschreven maar de stem van het kind staat centraal. De tekst is van Marijke Libert (journaliste van De Morgen).

Foto’s :Annie van Gemert
Tekst : Marijke Libert
ISBN :978 90 806958
Prijs : € 35,00 verkrijgbaar in de boekhandel via CB en in het Nationaal Onderwijsmuseum
IN BELGIE VERKRIJGBAAR IN DE BOEKHANDEL VIA UITGEVERIJ VAN HALEWIJCK
Uitgever: Annie van Gemert

Annie van Gemert
Annie van Gemert (1958) is fotograaf en werkt aan langlopende projecten. Haar projecten spelen zich vaak in Nederland en België af. Portretten en interieurs spelen vaak een belangrijke rol in haar werk. De relatie van de individu met zijn omgeving staat hierbij vaak centraal. Hiervan geeft ze fotoboeken uit in eigen beheer. Andere projecten en boeken van haar zijn:
• Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen (1997)
• Kinderrijk-Grote gezinnen (2002)
• Een zomer aan zee (2003)
• Kloosterlingen (2006)


Nationaal onderwijsmuseum
Nieuwemarkt 1a
3011 HP Rotterdam
open : di t/m za 10.00 -17.00 uur
zon en feestdagen 11.00- 17.00 uur

www.onderwijsmuseum.nl

www.annievangemert.com