Joop Swart Masterclass rond thema ‘Touch’

World Press Photo (WPP) organiseert van 31 oktober tot en met 5 november de jaarlijkse Joop Swart Masterclass. Twaalf getalenteerde persfotografen zullen zich tijdens deze masterclass verdiepen in de fotojournalistiek onder begeleiding van zes masters, prominenten uit het vak, aldus een persbericht van WPP.
Het persbericht vervolgt:

De jonge persfotografen bespreken onder meer ethische en morele aspecten van persfotografie door ervaringen met elkaar en de masters te delen. Het thema van alweer de 16de jaargang van de Masterclass, Touch, diende als uitgangspunt voor de foto-essays van de deelnemers. Een selectie van hun werk is gebundeld in het fotoboek Touch dat op 5 november wordt gepresenteerd in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam.

De deelnemende fotografen aan de Joop Swart Masterclass – vernoemd naar de wijlen erevoorzitter van Stichting World Press Photo – zijn eerder dit jaar door een internationale commissie geselecteerd uit 179 genomineerden.

Boekpresentatie Touch
Het fotoboek Touch bevat een selectie van het werk van de deelnemers. De 12 fotoverhalen laten op uiteenlopende manieren zien hoe de fotografen het thema hebben geïnterpreteerd. Het hardcover boek biedt tevens context en achtergrond bij de verhalen.

Touch zal gepresenteerd worden op donderdag 5 november in Foam om 19.00 uur. Het fotoboek kost €15, – en is te koop bij Foam vanaf 6 november en vanaf 10 november ook via www.worldpressphoto.org. Het boek Touch is op de website ook samen met de boeken van de twee voorgaande jaren Balance (2008) en Fragile (2007) voor een pakketprijs van € 30 te verkrijgen.

Lezing Giorgia Fiorio
De masters geven deze week verschillende presentaties over uiteenlopende onderwerpen. De lezing van Giorgia Fiorio wordt beschikbaar gemaakt op de website.

Giorgia Fiorio, Italië, is een onafhankelijk fotograaf uit Turijn. Ze is voornamelijk bekend door twee langdurige projecten – The Gift, een persoonlijk onderzoek naar het individuele en het heilige in religieuze missies in de wereld. En Men, een onderzoek naar gesloten mannelijke gemeenschappen in het Westen, van vissers en zeelieden tot stierenvechters en balletdansers. Het werk van Fiorio is wijd tentoongesteld in Europa en ontving o.a. de Ernst Haas Award, de Yan Geoffroy Award en de PoYi. In 2009 verkregen haar boek en tentoonstelling Le Don/Il Dono (The Gift) officiële steun van UNESCO. Fiorio is de oprichter van de Reflexions Masterclass en leidt deze tot op heden samen met Gabriel Bauret.

Fiorio’s presentatie is vanaf 16 november te zien op www.worldpressphoto.org

Deelnemers en hun foto-essays:
· Kathryn Cook (VS) Tracing Circles
· Matt Eich (VS) Sleepwalking
· Simona Ghizzoni (Italië) Odd Days
· Sohrab Hura (India) A Tragic Smile
· Bénédicte Kurzen (Frankrijk) Amaqabane
· Don McNeill Healy (Ierland) May’s Hospice
· Mads Nissen (Denemarken) Fever, Gold Fever
· Kosuke Okahara (Japan) Chance
· Ali Akbar Shirjian (Iran) My Life is My Message
· Gihan Tubbeh (Peru) Nights of Grace
· Dirk-Jan Visser (Nederland) Indefinite Farewell
· Alvaro Ybarra Zavala (Spanje) Plan Oxígeno

Joop Swart Masterclass masters:
· Philip Blenkinsop (VK/Australië) medeoprichter en fotograaf Noor
· Giorgia Fiorio (Italië) onafhankelijk fotograaf
· Dewi Lewis (VK) oprichter en uitgever Dewi Lewis Publishing
· Celina Lunsford (Duitsland) artistiek directeur Fotografie Forum Frankfurt
· Tom Kennedy (VS) journalistiek multimedia consultant
· Maggie Steber (VS) onafhankelijk fotograaf

De Joop Swart Masterclass wordt gesteund door Delta Lloyd Groep, Stichting Democratie en Media en door Canon, die alle deelnemende fotografen voorziet van een beurs. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon en TNT.