Juan Vrijdag nieuwe chef foto Het Parool

Per 1 maart heeft Het Parool een nieuwe chef van de fotoredactie, Juan Vrijdag. Hij keert volgende maand terug uit Amman, waar hij sinds vorig jaar was gevestigd als fotograaf. Vrijdag is de opvolger van Alexandra Besuijen.
Hoofdredacteur Barbara van Beukering: ‘Ik wil graag verbeteringen op een aantal plekken in de krant. Daar hoort fotografie ook bij.’ Van Beukering, in september begonnen bij de Amsterdamse krant, geeft aan dat de wisseling van de wacht op de fotoredactie niet direct te maken heeft met haar komst. ‘Alexandra gaf aan dat ze na zeven jaar wel iets anders wilde bij de krant. Ze schrijft ook goed. Maandag begint ze op de redactie Kunst en Media.’

Vrijdag (1967) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1996 begon hij met werk als freelance fotograaf. Van 1999 tot 2001 zette hij de fotoredactie op bij het gratis dagblad Metro. Daarna werd hij staffotograaf bij het ANP. In 2007 vertrok hij, weer als freelancer, naar Amman om van daaruit reportages te maken waarmee Vrijdag dieper wilde gaan dan het incidenten-nieuws.