Jubileumveiling YIP met Waits-portret van Anton Corbijn

Stichting Young in Prison, die dit jaar 10 jaar bestaat, organiseert in oktober 2012 de jubileumeditie van de YiPArt fotoveiling, de grootste fotografieveiling van Nederland, aldus een persbericht van de organisatie. De veiling vindt plaats op dinsdagavond 16 oktober bij veilinghuis Christie’s. Tientallen topfotografen, onder wie Anton Corbijn, Danielle Kwaaitaal, Koos Breukel, Roger Ballen en Sasha de Boer hebben hiervoor belangeloos een werk beschikbaar gesteld. De totale opbrengst van de YiPArt fotoveiling komt direct ten goede aan de projecten van Young in Prison.
Het bericht vervolgt:

Topstuk van de veiling is een foto van muzikant/zanger Tom Waits door fotograaf/filmmaker Anton Corbijn die in een klap wereldberoemd werd met zijn foto’s voor de onnavolgbare album covers van de Ierse popgroep U2. Het gaat om een zogenaamde ‘one-off print’, een unieke zwart wit foto in een bijzondere lijst, die Corbijn lange tijd in zijn eigen huis had hangen. Wat deze foto extra bijzonder maakt is dat er dit jaar een nieuw fotoboek uitkomt van Anton Corbijn getiteld ‘Waits/Corbijn ’77-’11’. De foto die voor Young in Prison wordt geveild is ook terug te vinden in dit bijzondere boek, dat wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 6.000 exemplaren wereldwijd.

In totaal hebben 84 fotografen een foto beschikbaar gesteld voor de YiPArt Fotoveiling 2012, onder wie internationale topfotografen als Roger Ballen en Nathalie Mohadjer en Nederlandse kopstukken Danielle Kwaaitaal, Koos Breukel, Marie Cecile Thijs, Scarlett Hooft Graafland, Carla van de Puttelaar, Wout Berger, Jasper de Beijer, L.J.A.D. Creyghton en Lotte Geeven. Ook ANP fotograaf Sasha de Boer, bij het grote publiek bekend als nieuwslezeres voor de NOS, heeft een bijzondere foto gedoneerd.

Voorafgaand aan de veiling worden de werken van zaterdag 13 t/m maandag 15 oktober 2012 geëxposeerd bij Veilinghuis Christie’s op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. De kunstwerken gaan op dinsdagavond 16 oktober bij het veilinghuis onder de hamer.

www.younginprison.nl