Julliette ‘Chocolat’ Binoche speelt oorlogsfotografe

Juliette Binoche speelt de hoofdrol in de film A Thousand Times Good Night van regisseur Erik Poppe. In de film speelt ze een van ’s werelds beste oorlogsfotografen, een vrouw die vaak in conflictgebieden fotografeert.  Haar gezinsleven lijdt echter onder haar beroep en tevens passie.

De film opent met een scène waarin Rebecca (het personage van Binoche) foto’s maakt van de voorbereidingen van een zelfmoordaanslag door een groep vrouwen. Ze besluit in de auto te stappen waarin ook de vrouw zit die de aanslag pleegt. Ze weet echter niet op tijd weg te komen en raakt gewond.

Poppe wil met deze film laten zien hoe lastig het is om een baan te hebben waarbij je anderen helpt ten koste van je eigen leven en dat dit niet alleen voor deze persoon zelf maar ook voor familie en vrienden ontzettend lastig kan zijn.

Als Binoche thuiskomt in de film blijken er namelijk meerdere bossen bloemen te staan van mensen die dachten dat ze overleden was. Vooral haar man heeft heel veel moeite met de gedachte dat Rebecca misschien niet meer terug keert van een van haar reizen.

Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van regisseur Poppe, die zelf ook fotograaf was voor onder andere Reuters. Inmiddels heeft Poppe zelf een vrouw en een kind, wat hij niet had toen hij als fotograaf begon in de jaren ’80. Deze ervaringen heeft Poppe meegenomen in zijn film.

Poppe maakt gebruik van zowel zijn eigen ervaringen als die van Marcus Bleasdale, die onder andere voor Time Magazine en Le Monde fotografeert. Bleasdale maakte tevens de foto’s op de set.

Hoofdrolspeelster Binoche heeft voor haar eigen rol haar huiswerk goed gedaan.  In de film is duidelijk terug te zien hoe precies ze is in haar acteerwerk.

Ze heeft tijd doorgebracht met meerdere journalisten die gespecialiseerd zijn in conflicten en humanitaire problemen, waaronder Lynsey Addario, Sidsel Wold en Zoriah Miller. Die laatste hielp haar met haar lichaamstaal en liet haar zien hoe ze de camera moest bedienen.

De film is vanaf 31 juli te zien in de bioscoop.

Telegraph: Juliette Binoche: I choose stories that need to be told