Jury Dutch Doc Award bekend

De directie van de Dutch Doc Award heeft de eerste vier juryleden voor de editie van 2012 bekend gemaakt. Ronald Plasterk zal opnieuw voorzitter zijn. Hij wordt bijgestaan door curator Thomas Seelig (Fotomusuem Winterthur, CH), en fotografen Bertien van Manen en Raimond Wouda. Een vijfde jurylid wordt later bekend gemaakt.
Tijdens de fotografie talkshow De Donkere Kamer van 9 januari 2012 is ook de selectieprocedure van start gegaan. De jury kiest zes nominaties uit een longlist die door vijftien deskundigen wordt samen gesteld. In juni wordt de prijd bestaande uit twintig duizend euro voor de derde keer uitgereikt. De longlist wordt halverwege maart gepubliceerd op www.dutchdocaward.nl. De shortlist wordt half april bekend gemaakt en wordt in de vorm van een tentoonstelling gepresenteerd.

De Dutch Doc Award is in het leven geroepen omdat de documentaire fotografie – veelal ‘langzame’ fotografie – onder druk staat. De media overspoelen de consument met beelden, maar het gros bestaat uit snelle, vergankelijke nieuwsfotografie. De documentair fotograaf zoekt de werkelijkheid achter het nieuws of verdiept zich in persoonlijke of verrassende verhalen.