Jury Dutch Doc Award kiest 10 mei zeven fotografen

Na enige vertraging veroorzaakt door de IJslandse aswolk, zal de jury van de Dutch Doc Award 2010, de nieuwe prijs voor documentaire fotografie in Nederland, begin mei bijeenkomen om de shortlist samen te stellen. De zeven nominaties voor de prijs, groot 20 duizend euro, worden nu op 10 mei bekend gemaakt. Ook selecteert de jury drie kandidaten voor de prijs voor innovatieve documentaire fotografie.
De jury zal zich voor de eerste editie van de Dutch Doc Award moeten buigen over ruim 140 fotoseries die zijn voorgedragen door deskundigen uit de fotowereld. De jury bestaat uit Flip Bool, lector documentaire fotografie aan AKV St. Joost Breda en Senior Collecties en Onderzoek bij het Nederlands fotomuseum; Merel Bem, recensent van de Volkskrant; fotografe Charlotte Dumas, fotograaf Jan Banning en Lauren Heinz, fotocurator en journalist bij het Britse Photo8.

De Dutch Doc Award is ingesteld door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) en wordt mede-georganiseerd door FOTODOK in Utrecht. In de fotografiewereld is volgens het fonds grote behoefte aan meer aandacht en ondersteuning voor documentaire fotografie, dat het gebied beslaat tussen journalistiek en kunstfotografie. Het genre kenmerkt zich door werk dat is gemaakt vanuit een sterke persoonlijke visie van de fotograaf, die vaak langdurig personen of onderwerpen volgt voor zijn documentaires. Op 2 juni wordt de prijs uitgereikt tijdens een gala-avond in Utrecht.