Jury kiest vijf kanshebbers Steenbergen Stipendium

De jury van het Steenbergen Stipendium 2014, dé toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd, zo meldt een persbericht.

Het bericht gaat verder:

De genomineerden zijn:

Het werk van de vijf genomineerden is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 6 september tot en met 2 november 2014. Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen op zijn of haar favoriete werk. Op woensdag 15 oktober 2014 maakt de jury voor de zeventiende keer de winnaar van het Steenbergen Stipendium bekend, evenals de winnaar van de Publieksprijs.

Jury & selectie
De jury van het Steenbergen Stipendium bestaat uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden). Zij bezochten in de afgelopen weken de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om vijf (foto)projecten te selecteren. De genomineerden maken kans op het winnen van de stimuleringsprijs van 5.000 euro.

Vanaf 6 september tot en met 2 november 2014 is het werk van de genomineerden te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Op 15 oktober wordt door de jury de winnaar bekend gemaakt. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een kritische beschouwing op het niveau van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie.

Publieksprijs
Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 6 september tot en met 12 oktober kan het publiek op zaal en online stemmen op zijn of haar favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de uitreiking op 15 oktober bekend gemaakt.

Steenbergen Stipendium: de prijs voor jong fotografietalent
Het Steenbergen Stipendium wordt sinds 1998 uitgereikt aan fotografen, die in het afgelopen jaar zijn afgestudeerd in de richting fotografie aan een kunstacademie in Nederland. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Jaya Pelupessy (2013), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. Met de stimuleringsprijs krijgt een jonge fotograaf of kunstenaar de kans om zich na de kunstacademie toe te leggen op de kunst. De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden.

De Steenbergen Stichting
De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Exakta. In 1928 werd Johan Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet.

De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jongeren om zich professioneel te ontwikkelen.
www.steenbergen-stichting.nl