Jury studentenprijs stelt nominaties vast

De opdracht van de jaarlijkse Fotoprijs Verbond van Verzekeraars / Nikon 2007/2008 was deze keer niet eenvoudig: maak een foto met als thema ‘Een schitterend ongeluk’. Toch weerhield dit studenten van Nederlandse kunstacademies en fotovakopleidingen er niet van om massaal in te zenden voor De Fotoprijs 2007/2008, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

De jury moest zich buigen over een recordaantal foto’s. Op donderdag 27 maart worden in het Fotomuseum Den Haag de genomineerden en winnaars bekendgemaakt. De foto’s zijn daarna nog tot en met 5 mei te zien in het museum.

De jury bestaat dit jaar uit fotografe Rineke Dijkstra, Wim Melis (curator stichting Noorderlicht Groningen), Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam) en Adri de Vries (directeur Stichting SIRE). Over de 43 foto’s die zij hebben genomineerd voor de expositie, zeggen zij in het juryrapport: ‘de nominaties in de expositie (…) maken duidelijk dat onder de makers heel goede toekomstige fotografen schuilen, met oorspronkelijkheid, ideeën en een professionaliteit op een hoog niveau’. Van deze 43 genomineerden gaan vijf met een prijs naar huis op 27 maart.

Dit jaar is de competitie voor het eerst opengesteld voor alle studenten aan een Nederlandse professionele fotovakopleiding, in plaats van alleen voor studenten in hun laatste jaar. In de eindexamencategorie zijn door de jury 31 werken genomineerd en in de andere categorie twaalf foto’s. Deze zijn allemaal te zien in de expositie in het Fotomuseum Den Haag en in de bijbehorende catalogus.

De Fotoprijs bestaat sinds 2002 en ieder jaar doen meer studenten van meer opleidingen mee. Zij is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en vanaf deze editie is ook Nikon erbij betrokken. De Fotoprijs is in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jong talent en om talentvolle studenten in de laatste fase van hun opleiding een steun in de rug te geven bij de start van hun carrière. Inmiddels is de Fotoprijs uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze aanmoedigingsprijzen voor jong fototalent in Nederland.

De namen van de genomineerden en de opleiding waar zij studeren, zijn te vinden op www.defotoprijs.nl