K20D nieuwe spiegelreflex van Pentax

Pentax lanceert een dik jaar na de introductie van de succesvolle K10D een opvolger in de vorm van de K20D. De compacte K10D ontving destijds lovende kritieken omdat het een heel complete camera was, voorzien van vele handige features. In combinatie met de unieke pancake lenzen bleek de compacte camera ook een ideale reisgenoot.
De spiegelreflex camera’s van Pentax worden tegenwoordig in nauwe samenwerking met Samsung ontwikkeld, vandaar dat ook de K20D is uitgerust met sensor van Samsung. Die sensor met 14,6 MP is volgens Pentax speciaal ontwikkeld voor een optimale kwaliteit in combinatie met de Pentax lenzen. De PRIME image processor is voorzien van DDR2 geheugen voor een snelle datadoorvoer. De K20D is daarmee in staat om standaard drie beelden per seconde te verwerken, maar in de speciale High Speed modus kan die snelheid oplopen tot maar liefst 21 beelden per seconde! Daarbij moet je dan wel beseffen dat de bestanden slechts als kleine jpeg’s van 1,6 MP worden weggeschreven…

Hoewel de camera er aan de buitenkant vrijwel identiek uitziet ten opzichtte van z’n voorganger zijn er naast het plaatsen van een nieuwe sensor en processor nog vele andere zaken aangepast. Zo werd zowel het Shake Reduction-systeem alsmede het AF-systeem verbeterd. Tevens is de nieuwe camera voorzien van een geavanceerd systeem om stof te verwijderen in combinatie met een waarschuwing als er stof op de sensor wordt gedetecteerd. De meest opvallende vernieuwing is het feit dat ook de K20D nu is uitgerust met een Live View systeem. Op zich is dat niet uniek, langzamerhand is iedere spiegelreflex camera hiermee uitgerust, dus ook Pentax moest eraan geloven. Ook nieuw is de mogelijkheid om optioneel het dynamisch bereik met een extra stop te vergroten zonder verlies aan contrast, en de mogelijkheid om een Custom Image instelling te programmeren waarbij de gebruiker zelf aanpassingen kan maken wat betreft het contrast, de kleurtoon en de helderheid.

Dit bericht is gemaakt door de redactie van P|f, het vakblad voor fotografie en imaging waarmee PhotoQ kopij uitwisselt.