Kaart van een witte plek

Johannes Schwartz werd in 2008 benaderd met het verzoek het interieur van een huis in Leiden te fotograferen. De opdrachtgevers, familieleden van een bijzondere vrouw die was overleden, kenden zijn werk en wisten dat Schwartz dit verzoek op een uiterst persoonlijke wijze zou uitvoeren.
De fotograaf kreeg de sleutel van een pand met tientallen kamers, waar de vrouw jaren alleen heeft geleefd. Lang geleden, toen ze zelf studeerde, woonde ze er met meer dan twintig andere studenten. Die verhuisden één voor één. Ze bleef alleen achter en nam bezit van de leegstaande kamers.

Schwartz fotografeert sinds eind jaren negentig bijzondere interieurs. Het begon met een serie over zelf getimmerde en ingerichte kinderhutten, waarin tevens de makers gekarakteriseerd werden. Vervolgens stelde hij series samen over de inrichting van huizen van blinden en slechtzienden, behandelkamers van psychiaters en appartementen van modellen.

Na het verkennen van dit merkwaardige domein begon de fotograaf te twijfelen. Dacht er zelfs over om de opdracht terug te geven, iets wat hem weinig overkomt. Maar ging toch hij aan het werk, plaatste zijn licht en stelde zijn technische camera in. Na een aantal foto’s zag hij wat hij zocht: de Zwiterse strooikaas trok in eerste instantie zijn aandacht, maar opeens begreep hij dat het om de plastic zakken draaide.

Tot zijn geruststelling vond Schwartz in bijna alle kamers een groot aantal dichtgeknoopte exemplaren. Op de vraag of hij niet in de verleiding kwam er eentje open te maken antwoordt hij direct: ‘Nee, nee, geen denken aan.’ In alle zeventien foto’s zijn ze nu het hoofdmotief: de verzamelde zakken.

Overdadig belicht, waardoor de details manifest worden: het lijkt alsof de zakken daar gisteren zijn neergezet en morgen worden afgevoerd. Maar daar is het stof. Drie generaties Albert Heijn-tassen dragen een dikke laag. Vluchtigheid, eeuwigheid, het strijdt om aandacht, maar dat stof ligt daar echt. Zeventien foto’s zijn het, in een bescheiden uitgave, het lijkt weinig maar het is een groot verhaal voor hen die het willen zien.

Passion
fotografie: Johannes Schwartz
tekst: Bianca Stigter
ontwerp: Willem van Zoetendaal
paperback, 24 bij 17,2 cm, 17 opnamen in full color
uitgever: G-Books
prijs: 17,50 euro