‘Kaartenhuis’ van Dennis Koval wint Fotoprijs Verbond van Verzekeraars

Dennis Koval wint de vierde editie van de Fotoprijs Verbond van Verzekeraars. De prijsuitreiking vond vanavond plaats in het Fotomuseum Den Haag. Een groot deel van de inzendingen is daar nog tot en met 1 april te zien.
De Fotoprijs Verbond van Verzekeraars is bedoeld voor laatstejaarsstudenten Fotografie aan kunstacademies en hogere beroeps foto-opleidingen in heel Nederland. Dit jaar deden meer dan zeventig studenten mee, afkomstig van vijf academies, samen goed voor bijna tweehonderd inzendingen.

Het was de bedoeling dat de deelnemers zich zouden concentreren op de multiculturele, multireligieuze en multi-etnische samenleving van vandaag de dag. Die gerichtheid leverde volgens de jury mooi en vaak origineel werk op. De jury vond de foto van Koval een conceptueel sterk beeld en erg origineel in het kader van het opgegeven thema Living apart, living together. Risico of uitdaging?. Zijn Kaartenhuis bracht als beste een delicaat evenwicht in beeld en Koval ontving de eerste prijs ter waarde van 3.500 euro.

De tweede prijs (2.500 euro) was voor Living Room van Elisa Sjelvgren, ook student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Wachtruimte van Ilse de Vries, van de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, sleepte de derde prijs (1.500 euro) in de wacht. Eervolle vermeldingen waren er voor Mayaan Ben Gal, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Jacobine Weggen, Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda.

Met de Fotoprijs wil het Verbond van Verzekeraars laatstejaarsstudenten fotografie een steuntje in de rug geven met de start van hun carrière. Algemeen directeur Richard Weurding liet weten het project te willen continueren, zeker nu het Haagse Fotomuseum heeft aangehaakt: ‘Dat maakt het voor de deelnemers nog aantrekkelijker, en geeft de winnaar nog meer wind in de rug’.

De onafhankelijke jury bestond dit jaar uit Frits Gierstberg, hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum Rotterdam en hoogleraar Fotografie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Bertien van Manen, fotografe te Amsterdam en Louis Zaal, directeur fotopersbureau Hollandse Hoogte in Amsterdam.

De expositie is tot en met 1 april te bezichtigen in het Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43 in Den Haag. Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus.