Kadir van Lohuizen naar Turkije

Press Now zendt Kadir van Lohuizen uit als trainer naar The Academy of Photography in Istanbul, waar internationaal bekende fotografen Turkse collega’s trainen. De organisatie werkt samen met het fotografencollectief Noor. Van Lohuizen geeft van 17 tot 23 december 2009 les over zijn beroepspraktijk en deelt zijn ervaring met het maken van documentaire fotografie in conflictsituaties en onder moeilijke omstandigheden.

In maart van dit jaar is de eerste onafhankelijke Academy of Photography van Turkije opgericht door de Turkse fotografen Yücel Tunca en Pelin Durta?. Press Now ondersteunt de academie financieel en zendt trainers en consultants uit. Kadir van Lohuizen is de eerste fotograaf die door Press Now wordt uitgezonden naar Istanbul.

Fotojournalisten in Turkije werken onder moeilijke omstandigheden. Niet alleen worden ze vaak tijdens werk aangevallen door demonstranten en politie, ook worden er juridische middelen gebruikt om hun werk te belemmeren.
Door gebrekkige faciliteiten hebben fotojournalisten weinig kansen om hun talenten verder te ontwikkelen en om controversieel werk te publiceren en te verkopen. De Academy of Photography wil daar verandering in brengen.

De doelstellig van de academie is om fotojournalisten en documentaire fotografen te ondersteunen door hen niet alleen technische vakken aan te bieden maar ook trainingen over de internationale beroepspraktijk. Voordat de academie was opgericht, waren er in Turkije geen instituten met een internationale oriëntatie die training gaven op het gebied van fotojournalistiek en documentaire fotografie.

Press Now

Noor Photo Agency