Kahmann in Tokyo. Deel 5

Woensdag 2 maart 2011. Vandaag wordt een bijzondere dag. Naast natuurlijk gisteren de zeer succesvolle opening van Sanne Sannes in LimArt, gaan we vandaag op atelierbezoek bij een van ‘swerelds belangrijkste fotografen: Eikoh Hosoe.
Hosoe, geboren in 1933, werd wereldberoemd met zijn series en samenwerking met de schrijver Yukio Mishima. Hosoe is een groot voorbeeld voor vele Japanse maar ook westerse fotografen. Hij produceerde alleen al meer dan 30 fotoboeken. In een van de vintage fotoboekenwinkeltjes in de wijk Kanda, vind ik al snel een paar zeer zeldzame uitgaves van begin jaren ’60. Het meest zeldzame boek ‘Man and Woman’ weet ik zelfs voor een redelijke prijs te bemachtigen. Met een zware tas vol boeken maken we eerst nog vele kilometers door de enorme stad.

Wat kun je hier verdwalen. Na een wandeling met een licht zonnetje door de Imperial Gardens nemen we een taxi naar de werkplaats van Hosoe. In een achteraf straatje staat opeens een zeer modern gebouwtje van twee woonlagen. Eenmaal binnen is zijn voordeur niet te ontgaan. Met enorme letters staat zijn naam in goud op een donkerblauwe deur. Zijn zoon en trouwe assistent doet open en we nemen plaats in twee comfortabele feauteuils tussen een tot de nok toe gevulde ruimte. Duizenden boeken, prints, lijsten en awards. Een brief van Miro heeft hij prominent ingelijst naast een prachtige print van zijn oude assistent Daido Moryama.

Hosoe praat vloeiend Engels, heeft de hele wereld afgereisd en praat aan een stuk. Prachtige anekdotes, zeldzame boeken en verhalen hoe zijn series ontstonden. Vooral die met zijn vriend en schrijver Mishima en de danser Hijikata. Tussendoor signeert hij al mijn boeken met Japanse precisie. Zijn zoon is op dat moment de bariet prints, die wij mee gaan nemen naar Amsterdam, aan het nalopen op ‘spots’. Ook dat is retouche met een uiterste bekwaamheid en rust.

Hosoe, die inmiddels bijna 78 wordt, vertelt ook dat hij nog vele plannen heeft. Na de expositie van 10 maart in Kahmann Gallery gaat hij naar Australië. Hij wil nog meer kinderboeken maken, wil een boek maken over de beelden van Rodin en wil graag nog een keer naar Lucca in Italië, waar hij goede herinneringen aan heeft.

We hebben kadootjes megenomen, die hij met zeer veel zorg bekijkt. Natuurlijk boeken van ‘onze’ fotografen, maar GUP Magazine krijgt zijn meeste aandacht. Met veel interesse bekijkt hij de portfolio’s. Ik had speciaal nr. 17 (op de cover Erwin Olaf) meegenomen met name omdat Sanne Sannes hier met een prachtige serie in staat en hij graag naar de expositie wilde gaan. Eikoh Hosoe…Wat een bijzonder mens. Na drie uur gaan we bijna met tegenzin naar ons hotel. Met een schat aan verhalen en veel en veel meer…

Donderdag de 10e openen we in Amsterdam zijn retrospective. In mijn foto’s een voorbeeld van wat er dan op het menu staat. Morgen onze laatste dag in Tokyo. Nu eten.

Ik houd je op de hoogte.…

www.kahmanngallery.com