Kantoorwerk op de Noordpool

IJzel, sneeuw en temperaturen waren ver onder het nulpunt de afgelopen week. Een toepasselijk weerbeeld voor een bezoek aan Nederland voor Paul Nicklen, National Geographic fotograaf, bekend van zijn reportages over de poolgebieden.
Afgelopen vrijdag vond het Internationaal Natuurfoto Festival plaats in Arnhem, georganiseerd door de Natuur Fotografen Verbond. Nicklen gaf een lezing over zijn laatste boek Polar Obsession.

Nicklen heeft een groot deel van zijn jeugd doorgebracht bij de Inuits . Hij fotografeert zijn hele leven al op en rond de poolcircels. Tijdens een studie zeebiologische wetenschappen ontdekte hij al snel dat de cijfers hem niks deden. Hij moest erop uit, de echte wereld in, of zoals hij zelf zegt: ‘De wetenschap vertalen in beeld’.

Met zijn foto’s probeert hij mensen te laten zien wat er gaande is. ‘Als het poolijs smelt, verdwijnt het leefgebied van de ijsbeer en sterven ze uit. Op deze manier kan er een heel ecosysteem verdwijnen. ’ Hoewel de boodschap serieus is, vertelt Nicklen gepassioneerd en met humor over zijn avonturen op en vaak ook onder het ijs. We zien een foto waarin hij met bevroren opgezwollen lippen in een wak ligt. Nicklen lacht: ‘ Een gewone dag op kantoor.’

Zijn boek Polar Obsession, gepubliceerd door National Geographic in 2009 bevat foto’s van zeldzame en soms zelf ongefotografeerde pooldieren.

Bij Nicklen zit achter elke foto een heldhaftig verhaal. Zo biedt tijdens een shoot in Antartica een zeeluipaard (een roofdier van 4 meter lang) hem een levende pinguin aan. Ook wordt hij bijna geplet door een zeeolifant. Tijdens deze avontuurlijke opsomming doet hij er nog een schepje bovenop met een verhaal over een zelf in elkaar geknutseld vliegtuigje, waar hij een maand lang over de pool mee zwerft om de narwal te fotograferen.

Tussendoor laat hij filmpjes zien waarbij op een meter afstand een ijsbeer portretteert. Want sta je niet dichtbij genoeg, dan bereik je de kijker niet. Kennelijk is het motto van Robert Capa niet alleen toepasselijk voor de oorlogsfotografie, maar ook voor natuurfotografen.

Als hij een foto van twee jonge ijsbeertjes laat zien, waar de zaal verliefd op wordt, reageert Nicklen lichtelijk geirriteerd. ‘ Ik wil laten zien wat er echt gebeurd en dat zijn niet altijd mooie plaatjes. Soms moet je wel van die clichebeelden maken, maar als ik daarmee iemand de National Geographic laat lezen en zich voor deze dieren in laat zetten is mijn doel bereikt.’

Op de vraag of hij ooit nog leeuwen in Zuid Afrika gaat fotograferen, antwoord hij: ‘ Nee, mij te warm, ik ben thuis op de pool, ik hoop dat mensen beseffen dat ze nu actie moeten ondernemen, wil dit gebied niet verdwijnen en dat is wat ik wil bereiken.’

Meer informatie:www.nvnfoto.nl