Karskens reconstrueert dood Nederlandse Vietnam-veteraan

De Nederlandse fotograaf Pieter van Thiel kwam 45 jaar geleden om in Vietnam onder onduidleijke omstandigheden. In De Pers schrijft Arnold Karskens over Van Thiels aanwezigheid in Saigon en omstreken. De vraag blijft of het ging om een roofmoord op een persfotograaf of het uit de weg ruimen van een CIA-spion.
Uit Karskens verhaal komt Van Thiel naar voren als iemand die spontaan besluit een Leica aan te schaffen en naar Vietnam te gaan. Het is onduidleijk of er foto’s van hem in kranten of bladen zijn verschenen.

Karskens schrijft onder meer: ‘Fotograaf Horst Faas, mede-samensteller van het boek Requiem,over alle omgekomen fotografen in Indochina, herinnert zich geen Pieter van Thiel uit die tijd. "In tegenstelling tot de meeste freelance fotografen stapte Van Thiel niet bij de persbureaus van AP en UPI binnen om zich voor te stellen." Niks verontrustends, want gedurende de oorlog verschijnen rather strange characters in Vietnam, om allerlei vreemde persoonlijke redenen. ‘Ze waren vaak onvoorzichtig en een gevaar voor zichzelf.’

De Pers: Wat gebeurde er met Pieter?