Kaukasische vrouw middelpunt nieuw boek Sochi Project

Fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen presenteren op donderdag 7 februari om 17 uur hun nieuwe boek De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova en de Noord-Kaukasus in boekhandel Pegasus in Amsterdam. Het boek verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels, zo meldt een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Van 2009 tot 2014 brengen Rob Hornstra en Arnold van Bruggen de regio rond Olympisch Sotsji in kaart meop hun website thesochiproject.org. De instabiele Noord-Kaukasus die in dit boek wordt beschreven ligt aan de andere kant van de bergen bij Sotsji. In De geheime geschiedenis van Khava Gaisanova tekent zich een grimmig beeld af van de regio waar in 2014 de Olympische Winterspelen zullen plaatsvinden.

Khava Gaisanova woont in Tsjermen, een dorpje in het centrum van de Noord-Kaukasus. In 2007 verdween haar man, zoals zoveel mannen in de Noord-Kaukasus spoorloos verdwijnen – ontvoerd, opgepakt door de politie, of simpel geëxecuteerd en ergens anoniem begraven.

Schrijver Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Hornstra ontmoeten haar bij toeval en raken geïntrigeerd door haar verhaal, dat doordrenkt is met bloed, maar waar ook overlevingskracht uit spreekt. Dan beletten de veiligheidsdiensten Hornstra en Van Bruggen door de streek te reizen. Zelfs de sterke Khava wordt geïntimideerd, haar familie vermijdt vervolgens elk contact. Het levensverhaal van Khasa Gaisanova leest als een geschiedenis van de Noord-Kaukasus.

Hornstra en Van Bruggen reisden tussen 2009 en 2012 verscheidene keren door de Noord-Kaukasus. Ook zij ontkomen niet aan het geweld, de corruptie en het machtsmisbruik die deze regio al eeuwen in de greep houden. Dit boek is een indringend verslag van hun omzwervingen.

De geheime geschiedenis van Khava Gaisanova en de Noord-Kaukasus
Uitgeverij Pegasus / The Sochi Project
352 blz., paperback, ISBN 978 90 6143 373 6, € 29,-
Zowel de Nederlandse als de Engelse editie zijn te koop in de webshop van The Sochi Project: www.thesochiproject.org/shop

Eerder op PhotoQ: Hornstra en Van Bruggen gearresteerd in Dagestan