Kermis

De bevrijding van Amsterdam in 1945 betekende naast veel andere dingen ook de terugkeer van de kermis. Eind juni van dat jaar organiseerde de gemeente op tien plaatsen drukbezochte verzamelingen van carrousels, schiettenten en ander vermaak. Op het Amstelveld maakte Cas Oorthuys een tiental foto’s: een paar overzichten van het plein en een aantal beelden van de zweefmolen. Hij nam zelf ook in een stoel plaats om de pret van de jeugd vast te leggen.

In de oorlogsjaren was Oorthuys (1908-1975) lid van de illegale fotografengroep De Ondergedoken Camera, die in weken na de bevrijding voor het eerst met die naam naar buiten trad in een tentoonstelling in het atelier van Marius Meyboom. Later bouwde Oorthuys een reputatie op als dé fotograaf van de wederopbouw.

Trefwoorden:
bewegingsonscherpte – scheve horizon – voorgrond – achtergrond
sokken – schoenen – jongens – meisjes – schaduw – pret – bang


Hollandse Meesters verwijst naar de schilderkunst van Rembrandt, Frans Hals, Jacob van Ruisdael en anderen uit de Gouden Eeuw. Vanwege zijn 30-jarig jubileum in 2015 gebruikt Hollandse Hoogte de term om een aantal grote Nederlandse fotografen uit de 20e eeuw voor het voetlicht te brengen. PhotoQ maakt met regelmaat een keus uit het aanbod.

Hollandse Meesters bij Hollandse Hoogte

Screen Shot 2015-08-05 at 15.18.50Hollandse Hoogte selecteerde 30 beelden die als grote print kunnen worden besteld: 30 iconische vergrotingen

Van 1 t/m 30 september 2015 zijn de foto’s te zien in galerie Bart Invites in Amsterdam. Meer informatie: PhotoQ Agenda