Keulse veiling heeft aanbiedingen voor iedere beurs

Het veilinghuis Van Ham in Keulen veilt op vrijdag 28 oktober 415 foto’s.
Zij bieden enkele opmerkelijke prints aan: wat te denken van een August Sander-vintage met een geschatte waarde van 200 euro of een Cartier-Bresson voor 250 euro.

Uit de online-catalogus blijkt het te gaan om kleine en/of enigszins beschadigde drukken. Latere afdrukken (1986) van deze vermaarde portret- en landschapsfotograaf worden ingezet op 600 euro. Portretten uit zijn werkperiode van enig formaat en in goede conditie moeten rond de tweeduizend euro opbrengen.

Een bekend portret van Nadar uit 1864, de schrijfster George Sand, wordt ingezet op 500 euro.
Uit de resultaten van de fotografieveiling van vorig jaar blijkt dat sommige lots ver onder de estimate verkocht worden, soms voor een derde van de geschatte waarde. Een behoorlijk deel van het aanbod werd toen overigens niet verkocht. Veilingen blijken bijzonder conjunctuurgevoelig, mogelijk loopt het dit jaar beter.

Naast de genoemde beelden biedt men onder andere foto’s van Walker Evans, William Egglestone, Gary Winogrand, Andreas Gursky, Sarah Jones, Arthur Tress en de Bechers aan. Uit Nederland komt een drietal lots van Eva Besnyö en Piet Zwart.

Voor de liefhebbers zijn er enkele opnamen van de Beatles, waaronder één uit de beruchte butchers-serie van Bob Whitaker uit 1966.

De hoogste estimate betreft een kustlandschap van Elger Esser, dat wordt ingeschat op 17.000 euro. Daar krijg je dan wel drie vierkante meter foto voor.

• Informatie over de aangeboden fotografie, kijkdagen en verkoopvoorwaarden is te vinden op: www.van-ham.com