Klaar voor de start: Paris Photo

Woensdag opent Paris Photo, voor de 16de keer, en voor de tweede keer in het Grand Palais, het nieuwe ruime en lichte onderkomen voor deze populaire fotografiebeurs. Vermoedelijk zullen net als vorig jaar ruim 50 duizend bezoekers komen kijken naar het aanbod van 128 galeries en 23 fotoboekenuitgevers. PhotoQ geeft een overzicht van met name de Nederlandse inbreng.
Tip voor de bezoeker: ga op tijd naar het Grand Palais, dat vanaf 12 uur open is voor publiek. Hoe later de middag, hoe langer de rijen. Zo kon het vorig jaar wel ruim twee uur duren voor bezoekers de langere rijen voor de kassa hadden beslecht.

Er zijn steeds meer activiteiten in de Franse hoofdstad die aanhaken bij het evenement: de alternatieve boekenbeurs OffPrint, de alternatieve galeriebeurs Nofound en vele andere, zoals de speciale editie van de Donkere Kamer in het Institut Néerlandais (een initiatief van Picturae, PhotoQ en FotografenFederatie).

Op de beurs zelf zijn twee Nederlandse galeries vertegenwoordigd met een stand: Flatland en Paul Andriesse
Flatland maakt een behoorlijk gedurfde keus door zich te richten op werk van fotografen die niet allemaal zijn doorgedrongen op het internationale podium: Rob Hornstra (die zeker wel), Florian van Roekel en Jaap Scheeren, met als verbindend element aldus Flatland: ‘Ze benaderen de huidige ingewikkelde wereld met een lichte toets.’
Paul Andriesse toont werk van onder meer Charlotte Dumas en Lidwien van de Ven.
Bovendien heeft verzamelaarsboekhandel Dirk K. Bakker een stand met uiteraard veel bijzondere fotoboeken, met extra aandacht voor Piet Zwart.
En bij de Amerikaanse galerie Julie Saul hangt werk van Reinier Gerritsen.
Vermeldenswaard is ook dat David Lynch een persoonlijke selectie heeft gemaakt uit de foto’s op Paris Photo die ter plekke wordt aangegeven en waarvan een boek verschijnt bij Steidl. Lynch koos onder meer voor een foto van Hellen van Meene, van Arno Nollen, van Florian van Roekel, Charlotte Dumas en de coverfoto van het boek Safety First van Rob Hornstra.

Bij de tentoonstelling Recent Acquisitions die deel uitmaakt van Paris Photo is Huis Marseille een van de drie musea (ook nog het LACMA uit Los Angeles en Fotomuseum Winterthur) die nieuwe aanwinsten tonen. De selectie van Huis Marseille werd door directeur Els Barents gemaakt op het thema The Double, met werk van Koos Breukel, Anton Corbijn, Jeff Cowen, Jacqueline Hassink, Craigie Horsfield, Axel Hütte, Rinko Kawauchi, Louisa Lambri, Hellen van Meene.

Vrijdagmiddag zal blijken wie de winnaars worden van de fotoboekenverkiezing die Paris Photo organiseert met de Amerikaanse uitgever Aperture. Daarbij zijn ook enkele Nederlandse kanshebbers. Eerder hierover op PhotoQ:
Vier Nederlandse fotografen genomineerd bij Paris Photo/Aperture

Van Zoetendaal Publishers, Fw:, Foam Magazine, post editions, Self Publish – Be Happy, Valiz, en vele andere uitgevers tonen fotoboeken op de uitgebreide alternatieve fotoboekenbeurs Offprint, dit jaar gevestigd in Beaux-arts de Paris, 14 Rue Bonaparte.

Naast een alternatieve boekenbeurs is er ook een alternatief voor galeries voor wie Paris Photo een maatje te groot is: Nofound Photo Fair, in Garage Turenne. Onder meer de Amsterdamse Seelevel Gallery is daar vertegenwoordigd en de Rotterdamse galerie Frank Taal.

Cuny Janssen presenteert haar nieuwe boek Yoshino in Café Télescope, 5 Rue de Villedo en signeert er op donderdag om 15 uur en vrijdag om 16 uur.

En alsof een vakbeurs als Paris Photo met alles daaromheen nog niet genoeg is, staat Parijs de gehele maand november nog meer in het teken van de fotografie met de Mois de la Photo, een verzameling tentoonstellingen in musea en galeries verspreid over de stad, met als middelpunt het Musee Européenne de la Photographie
In het kader van de Mois is er in het Institut Néerlandais een grote tentoonstelling met werk van Charlotte Dumas onder de title Anima.

www.parisphoto.com