Klachten na publicatie foto’s zelfmoordsprong

De publicatie van foto’s waarop te zien is hoe een vrouw uit de derde verdieping van een Londens hotel springt, leidde tot klachten van krantenlezers in Groot-BrittanniĆ«, zo meldde The Guardian op donderdag 5 januari.
In de laatste editie van de London Evening Standard van 4 januari zijn de foto’s van het drama voor het eerst afgedrukt. In de ene foto staat de vrouw nog op de vensterbank, in de andere bevindt zij zich halverwege haar val.
De overledene heet Katherine Ward, zij is een 52-jarige advocate van Amerikaanse afkomst die voor Rolls-Royce werkte.

Op 5 januari plaatsen nog drie landelijke kranten de foto’s. The Times deed dat op dezelfde manier als de genoemde Standard: het bericht op de voorpagina, beide foto’s in het binnenwerk. The Sun gebruikte een kleine afdruk van de foto van de val, waarbij het slachtoffer voor de duidelijkheid werd omcirkeld.
The Daily Express drukte de vensterbankfoto af.

De Britse Press Complaints Commission ontving op de dag van publicatie vijf klachten van verontruste lezers. Er is vastgesteld dat zij geen familie van het slachtoffer zijn.
Het plaatsen van deze foto’s gaat mogelijk in tegen de vijfde clausule van de code die de commissie heeft opgesteld. Daarin is opgenomen dat ‘in zaken betreffende menselijk leed, (de pers) met discretie en mededogen te werk moet gaan. En bij publicatie de gevoeligheid van de kwestie mee moeten laten wegen.’

De foto’s zijn gemaakt door Jon Bushell, een passant die behoorde tot de kleine groep die getuige was van het drama dat zich rond het middaguur op dinsdag 3 januari afspeelde.