Klassieke celebrity-fotografie bij Keulse veiling

Op zaterdag 29 oktober veilt de firma Lempertz in Keulen 305 foto’s.
Het aanbod heeft een hoog celebrity-gehalte, maar er worden ook andere interessante modern-klassieke afdrukken geveild.

Fotografieverzamelaars die een portret van een bekende wereldburger willen aanschaffen hebben een ruime keus. De genoemde prijzen zijn estimates, de geschatte opbrengsten.

Er komen vier portretten van Picasso onder de hamer: van Villers (1300 en 1400 e.), Doisneau (3000 e.) en Lucien Cleergue (4500 e.). Marilyn Monroe staat ook vier keer op de lijst: door Philip Halsmann (900 e.), Bert Stern (1600 en 2000 e.) en Alfred Eisenstaedt (4500 e.).

Strawinsky, een drieluik van Richard Avedon wordt geacht 10.000 euro op te brengen. Het portret dat Arnold Newman van hem maakte heeft een geschatte opbrengst van 4500 euro.

Verder zijn er afbeeldingen door bekende fotografen van onder andere Albert Einstein, Marlene Dietrich, Salvador Dali, Albert Schweitzer, Jean Cocteau, Johnny Weismueller, Peter Sellers en Peter Ustinov.

Liefhebbers kunnen meebieden op tijdgenoten als Mell Gibbs (door Herb Ritts, 5700 euro) of Damon Albarn (van Wolfgang Tillmans, 1600 euro).

Naast deze verzameling bekende hoofden, komen ook een reeks bekende beelden uit de fotografiegeschiedenis aan bod.
Een druk van Lewis Hine: childworkers uit 1910 zou 3000 euro op moeten brengen. Dezelfde schatting geldt voor een icoon van de naoorlogse chaos: het beeld van de soldatenmoeder tussen terugkerende krijgsgevangenen, van Ernst Haas uit 1947.

Een foto uit de Spanish Village van Eugene Smith wordt ingeschat op 2500 euro, een reeks (latere) afdrukken van Man Ray moeten tussen de 800 en 3400 euro opbrengen. Wat onbekendere beelden van Weegee kregen estimates tussen 1500 en 2600 euro. Het bekendste beeld van Horst P. Horst, dame in corset, zou 2500 euro moeten kosten.
Drie prints van James Nachtwey, waarschijnlijk de beroemdste levende oorlogsfotograaf, schat men in op 2200 euro.

Veel aandacht zal uitgaan naar de biedingen op lot 49, een beroemde nieuw-zakelijke natuurstudie van Karl Blossfeld uit het eind van de twintiger jaren.
Die ene print wordt geacht voor 30 tot 40 duizend euro van eigenaar te verwisselen.

Op de website van het veilinghuis staat een beknopt verslag over de vorige fotografieveiling. (Alle resultaten zijn daar overigens ook te vinden.) Men toont zich tevreden over de resultaten en stelt vast dat men name de negentiende-eeuwse fotografie goed is verkocht.
Op 29 oktober worden er 26 foto’s uit die periode aangeboden.

De online-catalogus (veilingnummer 878) en verdere informatie is te vinden via: www.lempertz.com

Eén dag voor Lempertz veilt het eveneens Keulse veilinghuis Van Ham, zie eerder bericht op PhotoQ: Keulse veiling heeft aanbiedingen voor iedere beurs