Klein boek bij grote tentoonstelling

Het is een kleinood, dat nieuwe portrettenboekje van Koos Breukel Faire Face. Mooi gedrukt, met fraaie foto’s die in een uitdagend ritme zijn geordend. Maar verwend als ik ben door eerdere publicaties blijf ik onvoldaan. Wat mis ik? Formaat en richting is mijn vermoeden.
In drie publicaties van zijn werk zijn dat formaat en hetgeen ik nu even ‘richting’ wil noemen onontkoombaar. Photostudio Koos Breukel geeft een even plechtig als wonderschoon beeld van zijn kwaliteiten als archetypische portretfotograaf. Cosmetic view, Breukels verrassende debuut in de kleurenfotografie, is een teder portret van een groep mensen met één of twee kunstogen, ‘cosmetische ogen’ in het jargon. En Onder Fotografen is Breukels gulle ode aan het vak en zijn vakgenoten.

In die drie boeken kun je met gemak een ongevouwen A4-tje kwijt. Ongeveer in het midden van Faire Face vinden we de monumentale portretten van twee monumentale auteurs, maar Bernlef en Komrij lijken elkaar van deze dubbele pagina te duwen. Wretched Skin, Breukels eerste boek, is maar weinig groter dan dit boek, maar heeft een dynamiek en noodzakelijkheid die de kijker de adem beneemt.

Breukel, die zijn rebelse imago opvallend goed in stand weet te houden (daar kunnen diverse museumdirecteuren en recensenten over mee praten), wordt over twee jaar vijftig. Bij die verjaardag verschijnt een publicatie die de werktitel Me, We draagt. Het is de quote van Mohammed Ali die bekend staat als de kortste speech in de geschiedenis. Me, We moet het boek worden waarin alles samenkomt: de levensdrift, de concentratie, het verdriet en de liefde.

Faire Face is verschenen ter gelegenheid van Breukel gelijknamige tentoonstelling in het Maison Européenne de la Photographie in Parijs. Een mijlpaal feitelijk, in de fotografenloopbaan van Breukel, deze solo op een groot internationaal podium. Een presentatie waar de Franse media veel meer aandacht aan besteden dan de Nederlandse. Zo’n moment verdient wat mij betreft een groter boek, figuurlijk en letterlijk. Faire Face oogt zo bescheiden.

Faire Face
fotografie: Koos Breukel
teksten: Elisabeth Nora en Jean-Luc Monterosso (Fr/eng)
concept: Elisabeth Nora en Willem van Zoetendaal
ontwerp: Willem van Zoetendaal
gebonden met stofomslag, 20,1 bij 15,5 cm, met 40 foto’s in quadratone en full colour + extra black
uitgever: Van Zoetendaal publishers
prijs: 30 euro

voor een eerste blik, zie: www.vanzoetendaal.com
eerder op Photoq:
een video-interview met Breukel: www.photoq.nl/articles/multimedia
een bespreking van de expositie: www.photoq.nl/articles/recensies