Kleine Hans 2008 gaat naar website in Groningen

Op 28 februari 2009 is in de Italiaanse zaal van het Stadsarchief van Amsterdam De Kleine Hans 2008 uitgereikt aan Udo Zeeman, webmaster en initiator van www.farmsum.net.
Aanwezig waren namens het Stadsarchief Amsterdam Ludger Smit, hoofd presentatie en Anneke van Veen, conservator fotogra?e; namens www.farmsum.net Udo en Annie Zeeman Johan en Hetty van Dijk; en namens de Kleine Hans de jury.

Juryrapport:

De jury van de KLEINE HANS ‘World’s Biggest Small Photo Award is verheugd u te kunnen presenteren: www.Farmsum.net, ‘De Omgedraaide Verrekijker’, winnaar van de KLEINE HANS 2008

Farmsum ligt in de kop van Groningen, vlakbij Delfzijl. Het dorp telt 2963 inwoners, 340 bedrijven en 1 historische dorpswebsite: www.Farmsum.net. Daarop is van alles te vinden over Farmsum, maar het meeste vind je er over jezelf. Op www.Farmsum.net wordt de verrekijker omgedraaid en gericht op wat wij mensen allen delen: het leven.

De honderden foto’s op de site worden aangereikt door voormalige en huidige bewoners van Farmsum. Ze spitten hun eigen famlie-albums door, nemen een laptop met scanner mee als ze hun grootouders bezoeken en overhandigen de bestanden aan www.Farmsum.net.

In een tijd waar de roep om polarizering steed luider klinkt, richt www.Farmsum.net het vizier op wat mensen met elkaar delen. Uitsnedes, onderwerpen, bijschriften, allemaal even pretentieloos dienstbaar aan gebeurtenissen en belevenissen die op een paar vierkante kilometer plaatsvonden.

De jury van de KLEINE HANS onderkent de eigenzinnige fotogra?sche positie die www.Farmsum.net in de samenleving inneemt en is verheugd de Kleine Hans 2008 te mogen overhandigen aan de mensen achter de site: Udo Zeeman (webmaster en initiator) Johannes Doornbos (huisfotograaf en oude foto’s) Sipke de Wind (foto’s 1940-1945).

De KLEINE HANS, ’s werelds grootste kleine fotoprijs, wordt toegekend aan fotogra?sch werk dat zonder toeval, genade en bescheidenheid niet tot stand zou zijn gekomen. In 2007 werd de eerste Kleine Hans uitgereikt aan Mr. Lee, The Three Eyed Cat. De jury van de KLEINE HANS bestaat uit vijf leden: Hans Eykelboom, Hans van der Meer, Hans Wolf, Hans Samsom en Hans Aarsman.

www.farmsum.net

Vorig jaar op PhotoQ: Kat met drie ogen wint Kleine Hans 2007