De editie 2011 van ’s werelds kleinste fotoprijs Kleine Hans is gisteren uitgereikt aan astronoom Huib Henrichs, aardse vertegenwoordiger van de Voyager 1, de ruimtesonde van de NASA.
Het persbericht van de Kleine Hans 2011:
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig hadden Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus een stand in het zonnestelsel die het betrekkelijk eenvoudig maakte er een ruimtesonde langs te sturen. De sonde zou weinig energie nodig hebben omdat het van het zwaartekrachtveld van de ene planeet moeiteloos kon hoppen naar de volgende.
In 1977 werd Voyager One gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Aan boord naast kapitalen aan meetapparatuur en camera?s, ook een gouden CD met boodschappen van aardbewoners, voor het geval Voyager One buitenaardse beschaving zou tegenkomen.
Op 5 maart 1979 kreeg Voyager One de eerste planeet, Jupiter in beeld en begon met fotograferen.
Van daar ging de reis verder tot op 12 november 1980 Saturnus werd bereikt. Daarmee was de missie van Voyager One volbracht. Voor de andere twee planeten was een tweede ruimtesonde, de Voyager Two gelanceerd.
Het laatste hemellichaam dat Voyager One vastlegde was Titan, een maan van Saturnus. Daarna boog hij noordwaarts af en kwam in een baan die het uit het zonnestelsel zou voeren. De regering Reagan vond het wel genoeg zo met het Voyager project en wilde het stopzetten, maar dat is niet gelukt. Voyager One bleef fotograferen en meten. 35 jaar na zijn lancering leeft hij nog steeds en heeft inmiddels de rand van het zonnestelsel bereikt.
Op dit moment vliegt de Voyager One op een afstand van 17,9 miljard km met een snelheid 61452 km/u van ons weg. Hij doet nog steeds metingen en stuurt die naar moeder aarde. Om hem tot 2020 operationeel te houden zijn functies die veel energie gebruiken, zoals het nemen en versturen van foto?s, afgesloten.
Met de toekenning van de Kleine Hans wil de jury ruimtevaartuig Voyager One danken voor de unieke beelden die hij ons van het universum stuurde en de volharding waarmee hij zijn reis nog steeds doorzet.
Prof. Dr. Huib Henrichs
Is astronoom aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek, Amsterdam. Over de vette kleuren in ruimtefoto?s zoals die van de Voyagers schreef hij een helder artikel: http://staff.science.uva.nl/~huib/Kleur_in_de_astronomie2010.pdf
De Kleine Hans
?s Werelds kleinste fotoprijs, wordt jaarlijks toegekend aan fotografisch werk dat zonder een zeker mate van genade en bescheidenheid niet tot stand zou zijn gekomen.
De jury van de Kleine Hans
Hans Eijkelboom, Hans van der Meer, Hans Samsom, Hans Aarsman en Hans Wolf.
Winnaars van de Kleine Hans:
2007 MrLee, de eerste kat met een camera
www.mr-lee-catcam.de/pe_catcam1.htm
2008 Udo Zeeman, de fotografische geschiedkundige van Farmsum
http://www.farmsum.net/foto/index.php
2009 Arjan de Nooy, de ontdekker van een eigenzinnige fotogeschiedenis
http://bit.ly/qAQTf1
2010 Mishka Henner, de fotograaf zonder camera.
http://mishka.lockandhenner.com/blog/