Het Gemeentearchief van Amsterdam heeft met behulp van een fraaie animatie een zeventig jaar geleden door Bernard Eilers uitgevonden kleurenprocédé aanschouwelijk gemaakt.
Bernard Eilers (1878-1951) was een veelzijdig fotograaf. Hij maakte portretten, maakte naam als bedrijfs- en architectuurfotograaf en fotografeerde Amsterdam, volgens hem ‘de stad der steden’ en ‘de spiegel van zijn ziel’.
Tijdens de economische crisis in de dertiger jaren van de vorige eeuw deelde ook Eilers in de malaise. Tijdens deze stille periode ontwikkelde hij een kleurenprocédé dat bijzonder geslaagde resultaten opleverde.
In een animatie wordt aan de hand van een zelfportret van Eilers uitgelegd hoe zijn kleurenbeelden tot stand kwamen.
In de beeldbank van het archief zijn 159 kleurenafbeeldingen van Eilers te bekijken. Eilers fotografeerde met aandacht fauna en vooral flora. Er zijn kleurenopnamen uit Amsterdam, maar ook uit Alkmaar, Hilversum, Edam en Volendam. Tijdens reizen door Duitsland, België en Italië maakte hij kleurenopnamen in onder andere Keulen, Brugge, Milaan en vooral Venetië.
Eilers noemde zijn kleurenprocédé ‘foto-chroma eilers’. Hoewel het goede resultaten opleverde, is het geen commercieel succes geworden. Kort na Eilers’ uitvinding kwamen er kleuren(dia)films van multinationals als Agfa en Kodak op de markt. Tegen dergelijke concurrentie was geen kruid gewassen.
Bekijk de samenvoeging van drie kleuren door Bernard F. Eilers