Kluun stop blog om auteursrechtclaims ‘aasgieren’

De successchrijver Kluun heeft zijn blog teruggebracht tot één enkele pagina, waarop hij in dramatisch e bewoordingen uitlegt dat hij zijn site offline heeft gezet omdat hij te veel hoge claims krijgt wegens onrechtmatig gebruik van foto’s. Kluun geeft aan dat hij al tien jaar lang foto’s via Google Images zoekt en kopieert. En dat hij pas enkele jaren weet dat dat niet zomaar mag.
Volgens Kluun is de toon gezet door advocaten ‘die hun medewerkers sites van bloggers af laten struinen om te kijken of er geen plaatjes van Google Images op staan waarop copyright blijkt te rusten’.

Naar zijn mening gebeurt er vervolgens iets zeer onredelijks: ‘Als ze zo’n plaatje hebben gevonden hebben ze beet: er gaat dan een claim uit naar de blogger, variärend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Iedere kleine blogger en grote website heeft hier al wel eens mee te maken gehad. Mensen met blogs waarop zes, zeven, acht jaar geleden nog geen vijftig bezoekers per dag kwamen, krijgen nu rekeningen voor bedragen waarvan een middelgroot gezin een week in een resort op de Bahama’s kan verblijven.’

Kluuns conclusie: ‘Zo werken de aasgieren van het nieuwe wilde westen.’

Zelf is de schrijver vrijgevig: ‘Als u een fragment uit een boek van mij wilt gebruiken, dan mag dat. Gratis. U hoeft het niet eens te vragen. Het valt onder citaatrecht. Zet er wel even bij dat ik er de schrijver ben. Wilt u een hele column voor uw weblog, clubblad, wijk- of schoolkrant gebruiken, dan vind ik het ook best. Zolang u er geen geld mee wilt verdienen, heeft u mijn zegen. Ik zal mijn uitgever of advocaat (mocht ik die al hebben) niet op u afsturen.’

Om van claiims gevrijwaard te blijven zou Kluun duizenden artikelen moeten nalopen die hij sinds 2003 op zijn blog heeft geplaatst. En waar nodig de foto’s moeten verwijderen. ‘Praktisch onmogelijk,’ aldus de schrijver.

Kluun gaat er kennelijk van uit dat de zoekmachine Google Images een leverancier is van gratis foto’s: ‘Al is de foto gewoon van Google Images geplukt, al is het bijna tien jaar geleden: de rechter stelt de fotograaf en zijn advocaat vaak in het gelijk.’

Kluuns site staat derhalve voorlopig op zwart. Er komt een nieuwe site met columns, maar zonder afbeeldingen, schrijft hij. En hij kondigt aan dat er volgend jaar maart een nieuwe roman verschijnt.

De redenering van Kluun komt in de buurt bij die van het tv-programma Kassa dat zich anderhalf jaar geleden ergerde aan de manier waarop het agentschap Getty Images bloggers benaderde die zonder toestemming foto’s gebruikten. Volgens de samenstellers van het programma waren de begeleidende brieven van het advocatenkantoor van Getty bedreigend, werden er onheus hoge bedragen geëist, en zou Getty niet bereid zijn tot minnelijke schikkingen.

www.kluun.nl

Kluun schreef eerder over auteursrechtclaims op zijn blog. Nu via een kleine omweg nog te lezen:
Zo verdienen ze hun geld
Schuld en boete

In 2011 op PhotoQ: Radar neemt claims auteursrecht Getty onder vuur

Veel informatie over auteursrecht is te vinden bij Pictoright