Knieën

Vette pret op 7 mei 1953 bij een bruiloft in de zaal van Ontspanningssociëteit De Goudsbloem in de Amsterdamse Jordaan. Voetjes van de vloer, hoor je vaak zeggen om mensen aan het dansen te krijgen, maar deze stellen laten een ander wezenlijk onderdeel zien: door de knieën gaan. Twee dames in het midden lijken de hoeden van bruidegom en mannelijke getuige te hebben geleend. Maar waar het bruidspaar is…?

Henk Jonker (1912-2002) behoort tot de generatie fotografen die niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp in het verzet, maar daarna ook het optimisme van de wederopbouw vastlegde; met ouderwets meesterschap waar het gaat om compositie, licht en scherpte. Jonker trouwde na de oorlog met fotografe Maria Austria, met wie hij destijds het fotobureau Particam oprichtte.

Trefwoorden:
voorgrond – achtergrond – scheef – rule of thirds – flitslicht
schemerlampen – accordeon – prijzenkast – stropdas – sigaar – terrazzo – lol 


Hollandse Meesters verwijst naar de schilderkunst van Rembrandt, Frans Hals, Jacob van Ruisdael en anderen uit de Gouden Eeuw. Vanwege zijn 30-jarig jubileum in 2015 gebruikt Hollandse Hoogte de term om een aantal grote Nederlandse fotografen uit de 20e eeuw voor het voetlicht te brengen. PhotoQ maakt met regelmaat een keus uit het aanbod.

Hollandse Meesters bij Hollandse Hoogte

Screen Shot 2015-08-05 at 15.18.50Hollandse Hoogte selecteerde 30 beelden die als grote print kunnen worden besteld: 30 iconische vergrotingen