Knippen

Nee. Dit is geen vertederend kinderportret. Dit is een verontrustende foto. Ooit een paard met stippen gezien? Ja, bij de kinderkapper. En dat stelt nu juist niet gerust.

Een wurgcape om je nek, een scherpe puntschaar naast je oorlel. Bovenop het gestippelde kapperspaard weerkaatst het jongenshoofd in de kappersspiegel – en spat uiteen in angstgrimassen. Ondertussen kin op de borst houden, de tondeuse wil vlees grazen.

Op de foto is het Hortsik in de prille voorjaarszon. Het gestippelde paard heeft vrijaf in de tuin van de kapsalon, de knipharen prikken in de wollen jongenstruitjes, kriebelen na in het hemd. Gekrab. Stilstaan, de scheiding moet recht blijven. De kapper wil het knipresultaat vastleggen, voor in de salon. Hij tuurt op de belichtingsmeter, prutst aan het diafragma, stelt scherp maar draait aan de verkeerde ringen – weg diafragma, terwijl de zon achter de wolken kruipt.

Een gure bries blaast in de broekspijpen, kleurt de beentjes mooi blauw en veegt de scheidingen weg. De jongens moeten plassen, maar poseren nog steeds voorbeeldig, alleen het paard draait zijn houten hoofd van de camera af. Met de nek in een onnatuurlijke boog voor een speelgoedpaard heft hij langzaam het rechtervoorbeen. De spanning loopt op.

Dan trapt de wind de wolken opzij. Achter de camera slaat de felle zon tegen de boomtakken, vuurt satanische schaduwvingers over het hoofd van de grote jongen. Die verfomfaaien zijn donkerharige kapsel, toveren kale plekken tevoorschijn. De kapper ziet in zijn zoeker hoe achter- en voorgrond met elkaar op de vuist gaan en knipt opgejaagd af. Helaas mist er één jongensvoetje.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.