Kodachrome gaat uit productie

De Eastman Kodak Company heeft gisteren officieel meegedeeld dat het stopt met de productie van Kodachrome, de bijna legendarische filmsoort die sinds eind jaren dertig van de vorige eeuw commercieel succesvol kleur in de fotografie bracht. De reden is niet verrassend: te weinig belangstelling onder consumenten.
Wie nu nog Kodachrome wil laten ontwikkelen moet terecht bij het enige lab ter wereld dat het vrij ingewikkelde proces nog aanbiedt, Dwayne’s Photo in Parsons, Kansas. Dat garandeert althans tot eind volgend jaar hiermee door te gaan.

Magnum-fotograaf Steve McCurry zal een van de laatste rolletjes Kodachrome gebruiken en het geschoten materiaal doneren aan het George Eastman House museum in Rochester. McCurry schoot zijn wereldberoemde portret van het Afghaanse vluchtelingmeisje ‘met de groene ogen’ op Kodachrome.

New York Times: Kodak Will Retire Kodachrome, Its Oldest Color Film Stock

In 2003 schreef Edie Peters in Het Parool een verhaal over het boek Kodachrome, samengesteld door Els Rijper, dat vol staat met kleurenfoto’s uit de periode 1939-1959, een tijd die we vrijwel alleen kennen van zwartwit-foto’s. Het boek is een lofzang op de Kodak-diafilm, die het vanaf eind jaren dertig velen mogelijk maakte om kleur te schieten. Uit later onderzoek bleek dat het materiaal de langsthoudbare filmsoort is. Dat maakt het onderwerp zo interessant: hoeveel is het ons waard om onze geschiedenis vast te leggen?
Slideshow: Kleur voor verleden en toekomst

Kodachrome is vermoedelijk de enige filmsoort waarnaar een natuurpark is genoemd: Kodachrome Basin State Park
Meer over Kodachrome bij Wikipedia

Kodak: Kodachrome tribute


OPROEP

PhotoQ hoort graag van Nederlandse en Belgische fotografen wat ze vinden en vonden van Kodachrome, liefst voorzien van foto’s geschoten op Kodachrome. Daar maken we graag een mooi overzicht van.

Mail PhotoQ

We zijn maar vast begonnen! Zie Looking back in Kodachrome