Kodak beëindigt productie zwart-wit fotopapier

Eastman Kodak heeft bekend gemaakt dat ze eind dit jaar stoppen met het produceren van zwart-wit papier voor dokagebruik. Door de snelle ontwikkelingen richting digitale verwerking van fotografie komt er een einde aan een traditie van honderd jaar. Het bedrijf gaat wel door met de fabricage van zwart-wit film en dokachemicalieën.
De verkoop van zwart-wit papier daalde de afgelopen periode met 25 % per jaar. Door de snelheid en de veelzijdigheid van digitale verwerking kiezen professionele fotografen en de veel amateurs massaal voor die technieken. De huidige afnemers van de klassieke analoge producten zijn vooral fotografiestudenten en liefhebbers.

In april maakte Kodak een verlies van 142 miljoen dollar over het eerste kwartaal bekend. Vooral de verminderde verkoop van analoge producten drukt zwaar op het bedrijfsresultaat. Daarnaast vallen de kosten tegen die gepaard gaan met het ontslaan van duizenden personeelsleden en het opdoeken van fabrieken. Het bedrijf wil in drie jaar tijd 12 tot 15 duizend banen kwijt om in 2007 op 50 duizend werknemers uit te komen. Enkele fabrieken, vooral in Brazilië, worden ontmanteld.

Kodak, sinds lang marktleider op het analoge gebied van films (Tri-X!), fotopapier (RC!) en laboratoria voor amateurs zowel als professionals, zet al haar kaarten nu op de digitalisering: camera’s, (inktjet-)printers, online-afdrukservices, minilaboratoria, digitale röntgensystemen en commerciële printers.

Ook Kodak’s concurrenten hebben moeite zich staande houden in deze digitale revolutie. Vorig jaar ging Ilford failliet, maar het management nam de zaak over en hervatte de productie.
AgfaPhoto, heeft eind vorige maand uitstel van betaling aangevraagd.
Deze voormalige film- en fotopapierdivisie van het Belgische Agfa-Geveart werd vorig jaar verkocht aan een groep investeerders. Het oude moederbedrijf en het merk Agfa staan los van een mogelijk faillissement.