Koen Broos interpreteert theater

Op 21 april won fotograaf Koen Broos de Vlaamse prijs voor de best vormgegeven fotoboeken van 2011. Het cahier getiteld ‘Koen Broos / 3’ bevat foto’s van drie theatervoorstellingen van Inne Goris. Normaal gesproken zou je een registratie verwachten, maar deze foto’s zijn eerder een interpretatie.

Broos’ beelden zijn super sferisch. Er wordt gezwoegd, geleden, gekonkeld. Tussen lege, fijn tussen de vingers knisperende pagina’s duiken steeds nieuwe beelden op. Diepe aardetinten, zuigend rood, pulserend zwart trekken je naar binnen. Wat gebéurt daar? Wat je ziet bestaat niet.

Broos werkt veel met onscherpte. Een kwestie van smaak. Soms is het storend, wil je een detail bekijken. Maar het past zo goed bij de beelden dat je het hem vergeeft.

Theater dicteert vaak de fotografie. De regisseur bedenkt hoe hij zijn scene aan het publiek wil presenteren. De fotograaf kiest de meest interessante hoek en drukt af. Broos gaat verder. Zijn foto’s leiden een eigen leven, onthullen een verborgen verhaallijn. Misschien juist wel door die onscherpte die zoveel te raden, zoveel in te vullen over laat.

Het boek doorgebladerd. Op de laatste pagina een tekst in spiegelschrift. Ook de laatste bladzijde moet omgeslagen voor je hem kan lezen. Het hele cahier omgedraaid. Nog een keer bekeken.

Het jury rapport besluit met de volgende woorden:

‘Is dit een boek of een kunstwerk?
Lectuur of object?
Een statement of een kunstenaarsboek?
Maakt het uit?’

Koen Broos / 3
Vormgeving: Oeyen & Winters
Uitgeverij DE DAGEN, 2010
ISBN 9789081533423
Het cahier is uitgebracht in een oplage van 500 en is te bestellen met een email aan mail@koenbroos.be
www.debestvormgegevenboeken.be