Kogel

Zestien paarden en vier wagens bij een gloednieuw huis in de lege vallei van Spokane vol droge aardkluiten en stenen. Zelfs een blind paard kan hier geen schade aanrichten. Prima verhuisweer.

De linker kar is al leeg getild. Er zitten alleen nog twee cowboys op. De wagen ernaast is flink beladen en er staat een raar paard naast. Het is een koe. Op de wagen uiterst rechts zit, naast een knecht, de vrouw des huizes met haar handen in de schoot de zaak geduldig af te wachten. Nee, geen handen uit de mouwen en ook meneer, die bovenaan de trap naast zijn eigen schaduw staat, lijkt in ’t geheel niet gekleed op sjouwen. Met zijn zondagse hoed op staat hij naast een kersverse muur waarvan de specie nog lekker nadampt.

Op verzoek van de fotograaf is het uitladen opgeschort. Mooi licht, mooie voorgrond… Zeven verhuizers kijken recht in de lens, de heer des huizes grijpt in zijn jaszak en poseert statig mee. In zijn gehandschoende knuist wordt de glimmende sleutel steeds warmer. Het kernmoment van de verhuizing.

En als de deur dan eindelijk openvliegt staan we in een typical Shotgun style house. Die zie je rond 1908 steeds meer in Spokane verschijnen. De bouwvorm staat toe dat je vanaf de drempel van de voordeur je geweer afvuurt omdat de kogel daarna door de achterdeur het huis weer verlaat zonder iets te hebben geraakt. Heel verhelderend. Bij nader inzien heet de vallei trouwens Peaceful Valley. Veel shotgun huizen zijn alweer afgebroken, maar dit huis staat nog altijd fier overeind.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.