Komend weekend in teken World Press Photo

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 april 2004 vinden de World Press Photo Awards Days plaats in Amsterdam. Drie tentoonstellingen worden geopend in de Oude Kerk, er zijn screenings van winnende fotografen, Fred Ritchin geeft de Sem Presser Lezing, er opent een buitenexpositie voor het stadhuis, en ten slotte de uitreiking van de prijzen.
1. Drie World Press Photo tentoonstellingen (Oude Kerk)

Van 26 april tot en met 20 juni 2004 zijn er drie tentoonstellingen van
World Press Photo te bezichtigen in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, te
Amsterdam.

De World Press Photo jaartentoonstelling 2004 bestaat, naast de World Press Photo van het Jaar 2003, uit de beste persfoto´s van het afgelopen jaar verdeeld over 20 categorieën, waaronder Nieuws, Sport en Dagelijks leven.

Onder andere is er werk te zien van de Nederlandse fotografen Jan Banning en Jerry Lampen, respectievelijk met een serie over bureaucraten in India en een beeld van een rouwende vrouw uit Gaza.

Nieuw dit jaar is guideID, een multimediale gids met achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen van een aantal fotografen. De guideID is tot stand
gekomen in samenwerking met VEPON automatisering B.V.

Tevens is er een overzichtstentoonstelling met het werk van Jean-Marc Bouju
(Frankrijk, The Associated Press), de winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2003. Het betreft onder meer beelden uit Irak en verschillende landen in Afrika.

De derde tentoonstelling heet Migrations: impressies van het leven van immigranten in Amsterdam. Migrations is een tentoonstelling van de studenten van het ‘Asia-Europe Forum’, een 5 daagse praktische workshop gehouden in Amsterdam en georganiseerd door World Press Photo en de Asia Europe Foundation. Een selectie van het tijdens de workshop geproduceerde werk,
allemaal verschillende fotoverhalen over immigranten in Amsterdam, is
verzameld in deze tentoonstelling.

De tentoonstellingen in de Oude Kerk zijn van maandag 26 april tot en met
maandag 20 juni voor het publiek geopend (Koninginnedag gesloten):

Maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 18.00 uur
Zondag van 13.00 – 18.00 uur

De toegangsprijzen bedragen EUR 6.00 voor volwassenen, EUR 4.00 voor kinderen t/m 12 jaar, 65+, Stadspas, CJP en studentenkaart. Voor MJK is de toegang gratis. Huurprijs guideID multimediale gids EUR 2.00.

2. Screenings van winnende fotografen (Felix Meritis)

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2004 is er de gelegenheid om een groot deel van de prijswinnende persfotografen te ontmoeten in Felix Meritis (Keizersgracht 324, Amsterdam). Gedurende deze dagen vertonen en becommentariëren prijswinnende fotografen van de World Press Photo wedstrijd 2004 hun werk aan de hand van screenings in Felix Meritis. Canon zal de World Press Photo van het Jaar 2003 winnaar, Jean-Marc Bouju, de nieuwste digitale camera EOS-1D Mark II aanbieden.

3. De World Press Photo Sem Presser lezing (Felix Meritis)

Op zaterdag zal de World Press Photo Sem Presser lezing plaatsvinden. De
lezing met de titel ‘Rethinking Photojournalism in the Digital Age’ wordt gegeven door Fred Ritchin, hoogleraar Fotografie en Communicatie aan New York University.

Voor het programma in Felix Meritis dient publiek zich aan te melden vóór 23 april via office@worldpressphoto.nl of telefonisch bij Ilse van de Reep (020) 676 6096. Een lijst met deelnemende fotografen, hun biografische informatie en informatie over de lezing van Fred Ritchin, is op aanvraag beschikbaar bij World Press Photo.

4. Start tour buitententoonstelling INSIDE / OUTSIGHT

Zaterdag 24 april om 14:00 uur wordt op het Stoperaplein in Amsterdam de buitententoonstelling INSIDE / OUTSIGHT geopend door Angelien Eijsink, Tweede-Kamerlid. De foto’s gemaakt door de 90 fotografen uit China, India, Mali, Oeganda, Sri Lanka, Turkije en de Balkan die tussen 2001 en 2003
hebben deelgenomen aan een serie workshops van World Press Photo, bieden een uitzonderlijke introductie van de onderwerpen gender en environment in deze landen. De tentoonstelling is samengesteld door de Malinese curator Amadou C. Touré en zal vervolgens ook te zien zijn op pleinen in Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

De tentoonstelling zal t/m maandag 26 april in Amsterdam te bezichtigen zijn voor publiek.

5. Prijsuitreiking

Op zondag 25 april 2004 vindt de prijsuitreiking en de officiële opening van de tentoonstelling plaats in de Oude Kerk (alléén op uitnodiging). In
aanwezigheid van genodigden zullen de fotografen van de 47ste World Press Photo wedstrijd hun prijzen in ontvangst nemen. De World Press Photo van het Jaar 2003 Award zal worden uitgereikt door minister van Buitenlandse Zaken, Dr B.R. Bot. Aansluitend zal de World Press Photo tentoonstelling 2004 in wereldpremière gaan.

Alle winnende foto’s zijn ook te zien op www.worldpressphoto.nl