Konijn Oolong te boek gesteld

De nieuwste editie van in almost every picture, de boekenserie van gevonden fotocollecties, draait om het konijn Oolong. Het huisdier van de Japanner Hironori Akutagawa leidde namelijk een bijzonder leven op internet.
Vanaf 1999 begon Hironori zijn konijn vast te leggen voor zijn website in een tijd dat er nog weinig fotoblogs op internet populair waren. In het begin waren het foto’s van Oolong in een kleurig bloemenveld of languit op de bank. Totdat Hironori ontdekte dat Oolong’s hoofd het perfecte plateau was om objecten op te laten balanceren. Een nieuwe reeks foto’s was geboren. Het fotoblog van Hironori breidde zich uit met Oolong en een stapel koekjes op zijn hoofd. Oolong met een pluche konijn. En Oolong met een gevulde koffiefilter. Telkens weer knap op zijn hoofd gedragen. Doordat Hironori elke dag een nieuwe foto maakte kon hij ook de actualiteit een rol laten spelen. Zo lagen er in 2000, tijdens de Spelen van Sydney, Olympische ringen op Oolong’s hoofd. En in de week na 9/11 droeg het konijn een mini Stars and Stripes.

Hironori’s fotoblog was voor die tijd vooruitstrevend. De Japanner wist namelijk een dier als Oolong met een eenvoudige truc op duizenden beeldschermen over de hele wereld te krijgen. Misschien is Hironori’s vastberadenheid om telkens weer een nieuw object op Oolong’s hoofd te leggen en er een foto van te publiceren de kracht achter deze originele verzameling. In de nieuwste uitgave van in almost every picture is die originaliteit goed terug te zien. Met elke foto wordt het konijn specialer en lijkt het alsof je de maker van de foto’s ook beter leert kennen. Want wat voor persoon ben je als je een theepot op het hoofd van je konijn laat balanceren? Tegen het einde van Oolong’s leven worden de foto’s steeds persoonlijker. Uiteindelijk eindigt de serie met de dood van Oolong, want ook hier was de camera getuige van. Zo is de laatste foto van Oolong’s besneeuwde graf waar twee worteltjes vrolijk de lucht in steken, alsof zijn oortjes niet helemaal bedekt zijn.

Verzameld & samengesteld door Erik Kessels, tekst door Christian Bunyan. Fotografie: Hironori Akutagawa. Kleur, 155 x 200 mm, 120 pagina’s, soft cover, ISBN 978-90-70478-28-5, KesselsKramer Publishing, 24,95 Euro

Lang geleden schreef Hans Aarsman over Oolong in zijn column op PhotoQ toen nog genaamd Kut of Kloten (klik op cameraatje en dan op Oolong en Oolong 2)