Koninklijk Huis wint geding om kinderfoto’s op pedofielen-site

De website van pedofielenvereniging Martijn mag geen foto’s plaatsen van kinderen van het Koninklijk Huis. De rechtbank in Amsterdam heeft dat in kort geding bepaald in een zaak die door kroonprins Willem-Alexander en Máxima alsmede door prins Maurits en prinses Marilène was aangespannen.
Door het publiceren van die foto’s wordt inbreuk gemaakt op het portretrecht van die kinderen en op de persoonlijke levenssfeer van die leden van de koninklijke familie. Daarbij heeft de voorzieningrechter het karakter van de website van Martijn in aanmerking genomen.

De Oranjes voerden aan:
Dat de foto’s van de kinderen onder bepaalde voorwaarden van de website van de RVD kunnen worden gedownload, heeft uitsluitend auteursrechtelijke betekenis, en staat aan het recht tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer of het portretrecht van de kinderen niet in de weg. De openbaarmaking van de portretten van de kinderen is een inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. De publicatie van de foto’s levert geen bijdrage aan een publiek debat over zaken van algemeen belang, terwijl de foto’s ook geen relatie hebben met het publieke functioneren van de kinderen of van eisers. Er is dan ook geen juridisch toereikende rechtvaardiging om toch te mogen publiceren.

De rechter legde een dwangsom op: iedere keer dat Martijn toch een foto van de kinderen op zijn website plaatst kost dat 5000 euro.

• Rechtbank Amsterdam: Uitspraak